Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

субота, 11. август 2012.

Brusketi


























Bruschetta. English translation at the bottom of this page. Potrebno:

  • hleb (ovo je neki raženi, već isečen na kriške, pa sam ih samo podelio na pola)
  • pesto, dve kašike
  • kašičica susama
  • kašičica kima
  • dve kašike sitno seckanog paradajza (onog dela bez koštica)
  • kašika sitno seckanih zelenih maslina
  • pola kašice origana
  • so i biber po ukusu
  • 7-8 kašika maslinovog ulja



Vreme pripreme: 20 minuta.
Težina: lako.

U tepsiju poređamo kriške hleba. Pečemo ih u rerni 5 minuta na 250 stepeni C. Pazite da ne izgore. Okrenemo. Na trećinu nanesemo pesto. Na trećinu susam i kim. I na preostale paradajz masline i origano. Sve malo posolimo, pobiberimo i poprskamo maslinovim uljem. Pečemo još 5-6 minuta.

Probajte sve isto ali sa maslinovim uljem, morskom solju i u blenderu usitnjenim suvim vrganjima ili šitakama. Probajte samo morsku so i maslinovo ulje...

Vidim da mi je ovaj post jedan od čitanijih, pa ću da ga dopunim sa još par fotografija i ideja. 






Ovo su još tri vrste brusketa. Potrebno:

  • hleb (ovo je neki kukuruzni), iseckan na male kriške, tanje od 1 cm
  • morska so, maslinovo ulje, majčina dušica, bosiljak, origano, čen belog luka, biber
  • morska so, maslinovo ulje, samleveni sušeni vrganji, biber
  • buđavi sir, neki kačkavalj i parmezan


Vreme pripreme: oko 45 minuta.
Težina: lako.

Ove sam spremao malo drugačije nego prethodne. U suštini spremani su na nižoj temperatur (oko 150 stepeni C) i duže nego prethodni (oko 30 minuta). Zato su tvrđi i hrskaviji. Recimo da oni prvi mogu da se posluže kao večera, dok bi ovi bili za grickanje uz pivo.



U jednoj činiji izgnječite čen belog luka. Dodate so, biber, majčinu dušicu, origano, bosiljak i maslinovo ulje. Ovako.


U drugoj izmešate malo maslinovog ulja, soli i bibera sa samlevenim suvim vrganjima. Ovako.




Tanke kriške hleba poređamo u pogodnu tepsiju. Pečemo ih u rerni 30-ak minuta na 150 stepeni C. Zatim ih izvadimo. Rernu pojačamo na 200 stepeni C, da se zagreje dok spremamo bruskete. Na trećinu parčića hleba nanesemo ulje sa sa začinima iz prve činije. Na trećinu ulje sa samlevenim sušenim vrganjima. I na poslednju trećinu po malo kačkavalja, plavog sira i parmezana. Sve poprskamo sa još malo maslinovog ulja. Vratimo u rernu na 5 minuta.



Bruschetta

You’ll need a little bread from yesterday. Thin pieces, less than 1 cm. Bake them in the oven for 30 minutes at 150 °C (300 °F). Take them out for seasoning and set oven temperature at 220°C (430°F) for finishing. Season them to your taste, using one of this:
1. pesto
2. mixture of olive oil, sea salt, thyme, basil, oregano, garlic and little pepper
3. mixture of olive oil, sea salt and  ground dry mushrooms
4. olive oil, sea salt, fresh tomato and green olives
5. olive oil, sesame oil, sea salt, sesame and caraway
6. blue cheese, parmesan cheese, and cheddar cheese

This are 6 combinations that I’ve used. Try to make yours with tzatziki or sweet chili sauce. Or something else to your taste.

Bake them for 5 more minutes at 220°C (430°F).
Serve with icy cold beer.




Svinjski but & pesto


























Za četiri osobe:

  • komad svinjskog buta od oko 1 kilogram
  • kesa za pečenje mesa sa začinom za svinjetinu (totalno smo se primili na ove kese, začini su super a spremanje je lako; meso sočno; ima i za piletinu - nikad bolja...)
  • 4-5 čenova belog luka
  • jedna manja šargarepa, seckana na prutiće veličine do 2 cm
  • biber u zrnu
  • dve kašike pesta, po tanjiru


Vreme pripreme: oko 2 h.
Težina: lako.

Komad svinjskog buta. Nožem napravite rupe u koje ubacite po čen belog luka, 1-2 komadića šargarepe, 3-4 zrnca bibera. Posolite. Sa svih strana dobro utrljate kupljeni začin za svinjsko pečenje (rebarca) pa ubacite u kesu. Zavežete kesu. Pečete u rerni na 180-200 stepeni C, oko 1,5 do 2 sata. Izvadite iz kese. isečete na 8 lepih komada. U svaki tanjr servirate po dva parčeta mesa, malo krompir pirea, malo čeri paradajza. Na svaki komad mesa nanesete po kašiku pesta. Evo linka ako želite sami da spremite pesto, a može se kupiti gotov, u teglici. Za kraj malo zelenog bibera. 



Ove godine preko svega stavljam zeleni biber, prošle godine sam imao crveni. Super su i jedan i drugi. Nemaju prejaku aromu, a lepo izgledaju sveže samleveni po tanjiru. Ćureći file 2 - isti beli tanjir sa samlevenim crvenim biberom.