Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

уторак, 28. август 2012.

Vlasinski grgeč 2


























English translation at the bottom of the page.
"Sardine" od grgeča. Za četiri osobe:


  • jedan kilogram grgeča
  • dve šargarepe
  • jedna paprika
  • 200 ml ulja (lepo bi bilo da je maslinovo ulje ili pola-pola)
  • 200 ml vode
  • 4-5 lovorova lista
  • kašika bibera u zrnu
  • kašika biljnog začina
  • kašika aleve paprike
  • so
  • kašičica limuntusa (ovo je samo mogućnost, mislim da je bolje bez njega, a po serviranju preliti svežim limunovim sokom)



Vreme pripreme: verovali ili ne 6h.
Težina: srednje teško.

Potrebno je upecati jedan kiligram grgeča. Kako odrati grgeča? Tehnika, po stadijumima izgleda ovako:  1. odseći leđno peraje celom dužinom, 2. odseći glavu, 3. zaseći uzdužno po stomaku od mesta gde je bila glava do onoga što je suprotno od glave, 4. dranje - pomoću palca i noža koji držite u ruci, uhvatite deo kože na leđima odmah iza mesta gde je nekad bila glava i odakle ste počeli da sečete leđno peraje, 5. povučete prema repu, najpre jednu pa drugu stranu.






U pogodnu šerpu po dnu poređate gusto jedan sloj grgeča. Dobro posolite, dodate malo aleve paprike  i biljnog začina. Dodate kolutove šargarepe i na kolutove naseckanu papriku. Dodate malo bibera u zrnu i dva lista lovora. Sada ide novi sloj grgeča, začina i povrća. 



Uzmite neku manju a dublju šerpu tako da dobijete jedno 4 sloja. Završite slojem grgeča. Sada prelijete uljem i vodom (sa rastvorenim limuntusom). Ostavite da se krčka, ringla na najslabije. Na Vlasini sam čuo da, ako ih krčkate bar 6 sati, kosti potpuno omekšaju i mogu se jesti kao sardine. Ekološka svest mi ne dozvoljava da potrošim toliko energije na  kilo ribe. Ja sam ih spremao oko 2 sata. Normalno očistim od kostiju.



"Sardines" from perch


How to clean perch:


  1. cut off the dorsal fin
  2. decapitate
  3. longitudinal cut trough a stomach
  4. grab a patch of skin on the back of the neck and pull to the tail
  5. same on the other side


You'll need 1 kg perch. At the bottom of a suitable pan sort one layer of perch. Season well with salt, add a little cayenne pepper and some vegetable seasoning. Add slices of carrot, and slices chopped peppers. Add some peppercorns, two bay leaves. Now put  another layer of perch, spices and vegetables. Make 4-5 layers. Now pour olive oil (200ml), water (200ml) and lemon juice (50ml). Simmer for at least 5 hours.