понедељак, 6. август 2012.

Pesto



























Potrebno:

  • šaka svežeg bosiljka
  • 3-4 čena belog luka
  • 20 grama parmezana
  • pinjoli, oko 50 grama (Ako se ne varam - seme mediteranskog bora, koje ne može da se nađe baš u svakom marketu, ranije sam imao, a sad koristim indijski orah. Peče se na suvom tiganju oko 5 minuta. Ako neko pored bosiljka, belog luka i parmezana može da napravi razliku između pinjola i indijskog oraha - svaka čast)
  • 5-6 kašika maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu


Vreme pripreme: 10 minuta.
Težina: lako.

Sve sastojke, osim ulja, stavite u avan i dobro izgnječite. Može se koristiti i  blender. Dodajte so i biber. Dodajte maslinovo ulje i lepo promešajte.

Dobro operite neku teglicu. Dezinfikujte je u vreloj vodi. Osušite. Stavite pesto, nalite pažljivo maslinovim uljem, da prekrije gornju površinu i spreči oksidaciju. Poklopite i stavite u frižider. Može da stoji bar nedelju dana.

Šta sa njim? 

Videćemo.