субота, 1. децембар 2012.

Jagnjeća džigerica u skrami


























Kad kupujete jagnje vidite da u njemu budu i sve iznutrice. Ima sjajnih recepata sa jagnjećim iznutricama (Na ovom blogu - jagnjeća čorbica i jagnjeća crevca sa mladim lukom, koja sam nazvao "prvomajski uranak". A uskoro i sarmaluk ili jagnjeće sarmice... Za recept sa slike potrebno:

  • jagnjeća džigerica
  • skrama (trbušna maramica, što bi doktori rekli - peritoneum)
  • malo soli i bibera
  • malo ulja


Za prilog:

  • mlad brokoli (Ustvari ovo što sam kupio je više lišče brokolija, a samo po neki cvet u začetku. Sjajno.)
  • dva - tri čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • sok od pola limete ili limuna
  • so


Vreme pripreme: 30-ak minuta.
Težina: lako.

Džigericu isečete na lepe parčiće debele oko 1 cm. Svako parče umotate u skramu. Pečete na tiganju sa malo ulja (Pre par meseci smo isto jelo spremali na Vlasini, na roštilju, na ćumur. Džigerica je u sredini ostala malo krvava - savršeno). Inače, preporučujem da se ne peče predugo. Srednja temperatura ("dvojka") po 10-ak minuta sa obe strane. Da lepo porumeni. Kad ispečemo jednu stranu, okrenemo i tek onda posolimo i pobiberimo.

Lišće brokolija sam skuvao na pari (15-ak minuta), zajedno sa krupno seckanim belim lukom. Onda sam ga malo posolio i prelio maslinovim uljem i sokom od limete.