субота, 9. март 2013.

Takos sa svinjetinom

























Taco with pork. English translation at the bottom of this page.

Za ovakav tanjir:

  • dvesta grama svinjskog filea (Uvek forsiram file. Dolazi u komadima od oko 300 grama. Nije previše skup. Mekan je i sočan. Sprema se za 10 minuta.)
  • dve tortilje
  • dve kašike gvakamole sosa (Ovaj sam dobio iz Meksika. Strašno je ljut. Razmišljam čime bi mogao da se zameni. Recimo, zelenim tabasko sosom. Ili nekim drugim čili sosom.)
  • za salatu izmešate na trakice naseckanu zelenu salatu, šargarepu, celer, praziluk; sitno naseckan zeleni deo mladog crnog luka i list celera; dodajte malo rotkvice i ovaj pasulj iz konzerve; kašika sirćeta, malo soli i maslinovog ulja
  • dve kašike pavlake
  • so i biber po ukusu


Vreme pripreme: 30 minuta.
Težina: lako.

Najpre propržite meso naseckano na kockice. Kao što rekoh treba mu svega 10 minuta. Posolite i pobiberite.

Sada na tiganj sa kojom kapi maslinovog ulja stavite tortilju. Lako zapečete jednu stranu. Okrenete i zepečete drugu stranu. Sve ukupno 5 minuta. Izvadite je i u tiganj ubacite drugu. Dok se ona sprema, prvu tortilju namažete gvakamole sosom, stavite preko malo mesa, zatim salatu i na kraju malo pavlake. Savijete je i krenete da radite sa drugom, trećom... koliko god da ih pravite.



Taco with pork
Per person:

  • two hundred grams of pork tenderloin, cut into cubes
  • two tortillas
  • two tablespoons of guacamole sauce 
  • for salad mix together  lettuce, carrots, celery, leek chopped into strips; finely chopped green onion  and celery leaf; add some radishes and beans; tablespoon of vinegar; a little salt and olive oil
  • two tablespoons of sour cream
  • salt and pepper to taste



Preparation time: 30 minutes.
Weight: easy.

First, fry the meat cubes. It takes only 10 minutes. Season with salt and pepper.

Now put one  tortilla in a hot pan with a few drops of olive oil. Bake both sides for 2-3 minutes. Remove the first one and put another in the pan. While the second one is baking, on the first tortilla put some guacamole sauce, then a few meat cubes, then a salad, and at the end a little cream. Roll it up and go to work with the second one.
























Omlet sa koprivama

























Young nettle omelette. English translation at the bottom of this page.

Ovo ne smete propustiti. Sezona koprive  počinje. Čorba, omlet ili pita. Svejedno, zdravo i puno gvožđa. Moram ponekad i nešto doktorski da napišem. Zdravo... gvožđe... anemija... Za ovakav omlet potrebno.

  • jedan tanjir očišćenih mladih vrhova koprive (videćete sliku dole)
  • jedna šaka naseckanog zelenog dela mladog luka
  • tri jaja
  • prstohvat soli
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • prilog - po želji (slaninica, pršuta, sir, paradajz, paprika rotkvice...)


Vreme pripreme: 20-ak minuta.
Težina: lako.

Očišćene koprive ubacite na minut u kipuću vodu. Ocedite, isperite hladnom vodom i opet lepo iscedite. Sada idu na zagrejano maslinovo ulje, zajedno sa mladim crnim lukom. Za omlete preporučujem teflonski tiganj. Neće se zalepiti i možete ga okrenuti kao palačinku. Koprive i luk pržite 3-4 minuta i onda dodate umućena i posoljena jaja. Ostaje još par minuta prženja jaja.



















Napisaću i kako ja radim ovaj završni deo. Ubacim jaja i ona prekriju celu površinu tiganja. Odozdo se isprže ali odozgo ostanje još dosta svežih tečnih umućenih jaja. Onda kašikom sve malo pomerim ka sredini tiganja i pustlim ovaj neisprženi deo da se slije i opet pokrije ceo tiganj. Sačekam minut da se i to isprži i sjedini. Sada imam lepo ispržen donji deo i prilično suvu gornju površinu. Mogu da okrenem omlet kao palačinku. Kad okrenem odmah sklonim sa vatre. Onda ga ili prebacim da pokrije ceo tanjir pa na njemu serviram dodatke, ili ga srolam kao ovaj put. Možete na jednu polovinu staviti recimo čeri paradajz, bosiljak i imocarelu i samo ga preklopiti. I tako dalje i tako dalje...

Važno! Koristite rukavice kad čistite koprive. Nemojte da se junačite kao ja. 


























Young nettle omelette
  • one plate of cleaned  young nettle tops (you'll see the image below)
  • handful of chopped green part of green onions
  • three eggs
  • pinch of salt
  • 3 tablespoons olive oil
Put young nettles tops into a boiling water for one minute. Drain them. Put them into a frying pan with hot olive oil, along with a chopped green onions. Fry for 4-5 minutes. Add 3 beaten eggs with a little salt. Fry for 4-5 more minutes. Turn, wait for 1 more minute and serve.