Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

понедељак, 12. новембар 2012.

Calzone



























Četiri kalcone, testo:

  • 800 grama brašna
  • 40 grama kvasca
  • ne znam koliko vode (možda oko 200 ml)
  • veliki prstohvat soli
  • jedno umućeno jaje


Unutra sam stavio ono što sam našao u frižideru, pišem otprilike, za dve kalcone, druge dve ću praviti sutra sa drugačijim sastojcima (pustite mašti navolju, možete staviti sve što bi stavili na picu):

  • neka ljuta kobasica (kao sremska ili peperoni), sitno naseckana, 100-ak grama
  • kačkavalj, oko 150 grama, naseckan na kockice
  • jedna šaka šampinjona, na kockice
  • 4-5 kašika ljutog kečapa
  • so, biber, bosiljak
  • 3-4 kašike maslinovog ulja (koristio sam moje - sa origanom)
  • malo sitno seckanih zelenih i crnih maslina



Vreme pripreme: oko 2 sata.
Težina: srednje-teško.


Umesite testo za picu. Originalni italijanski recept, iz knjige sa picama sam stavio kod - Pica sa gorgonzolom i jabukama. Ukratko, 60 grama brašna i pola šolje mlake vode, sa razmućenih 40 grama kvasca, se umese u kuglicu veličinu one za bilijar, pa se ostavi na 1 sat. 

Zatim se ta kugla umesi sa ostatkom brašna uz postepeno dodavenje mlake vode (zato i ne mogu da napišem koliko tačno vode), dok se ne dobije glatko, elastično testo. Sad se ono podeli na 4 lopte, koje se ostave pokrivene da narastu duplo. Dakle, što bi rekli dva puta stasava.



Sada svaku loptu razvučemo u krug, na debljinu od oko 5 mm. Sredinu namažemo paradajz pelatom, kečapom, nekim ljutim sosem i sl. Stavimo sve sastojke. Rubove premažemo jajetom, da se zalepe kad preklopimo testo. Po preklapanju malo rukama izradimo ivice, pa ih još malo premažemo jajetom.

Pečemo 10-15 minuta na 250 stepeni C.