недеља, 25. јануар 2015.

Shakshuka



























Izraelski doručak. Za dve osobe:

  • četiri jaja
  • polovina velike crvene paprike
  • manja glavica crnog luka
  • dva čena belog luka
  • dve crvene ljute papričice
  • oko 100ml paradajz pirea
  • 100 grama feta sira
  • dve kašike sitno seckanog peršuna
  • pola kašičice mlevenog kumina
  • so i biber po ukusu
  • pola kašičice šećera
  • 3 kašike maslinovog ulja


Vreme pripreme: oko 45 minuta,
Težina: lako.


Potreban je tiganj sa metalnom drškom; neki koji može u rernu. Zagrejte rernu na 200 stepeni C. U međuvremenu u tiganju na malo maslinovog ulja propržite sitno naseckan crni luk. Dok ne postane staklasto providan. Dodate sitno seckan beli luk i papriku. Kratko pržite. Nalijete paradajz pireom. Po potrebi razredite sa dve tri kašike vode. Začinite. Neka krčka 15-ak minuta. Po potrebi dodajte još koju kašiku vode, da dobijete lep, gust sos. Sklonite sa vatre. Ubacite u sos komadiće  feta sira. Sada pažljivo preko svega polomite 4 jaja. Ubacite u rernu na 7-8 minuta. Kad izvadite iz rerne ukrasite sitno seckanim peršunovim listom.