уторак, 25. децембар 2012.

Crne špagete & plavi sir



























English translation is at the bottom.

Za dve osobe:



  • otprilike trećina pakovanja špageta, onih od 500 grama (Ja sam koristio ove sa sipinim uljem, da budem šmeker)
  • oko 90 grama "buđavog" sira (Koristio sam Dorblue, pakovanje je od 125 grama, i računam da mi ostane barem dva zalogaja, za uz vino posle večere)
  • 3-4 kašike parmezana (Ostavite i koju kašičicu parmezana, za uz vino. Sećate se scene iz filma Poslednji Don, kada prestareli Don koji "...još uvek voli stara vina i jake sireve", jede rendani parmezan, kašičicom.)
  • 20-ak grama maslaca
  • 50-ak ml mleka (Malo gušći sos možete napraviti sa neutralnom pavlakom. I ovako je dosta dobar.)
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • malo soli i bibera
  • malo svežeg peršuna za dekoraciju



Vreme pripreme: 15 minuta.
Težina: lako.

U vrelu vodu stavite dobar prstohvat soli i 2-3 kašike maslinovog ulja, pa ubacite špagete. Ove sam kuvao 8 minuta. Ostavite ih "na zub". Dok se kuvju, u manjoj šerpi rastopite maslac, ubacite komadiće "buđavog" sira. Sipajte mleko. Dodajte malo soli i bibera, 2 kašičice parmezana i ostavite da krčka, dok se špagete ne skuvaju. Procedite špagete. E sad, neki vole da sos ubace u šerpu sa špagetama, lepo sve izmešaju, pa posluže. Meni je draže da najpre špagete stavim na tanjir, pa ih onda prelijem sosom. U svakom slučaju, po serviranju dodajte još malo parmezana, koju kap maslinovog ulja i peršun.

Javile su mi se dva varijante za "final touch". Da stavim preko nekoliko komadića plavog, "buđavog" sira, kao na slici gore i tako se lepo uklopim sa naslovom posta. Ili da dodam koji komadić seckane pršute, kao na ovoj slici. Ne znam šta je bolje.



Ako vam se dopada ovaj preliv od plavog sira, koj je moram da kažem - fenomenalan, pogledajte kako ga kombinujem sa mesom. 









Ili vidite kako da obične, pohovane teleće šnicle, dobiju onako, rekao bih italijanski šmek:
http://blog-chef.blogspot.com/2012/03/telece-snicle.html




Pogledajte i jedan vrlo sličan sos, za koji sam umesto plavog sira koristio onaj u listićima, za tost. Rolovan pileći file:
http://blog-chef.blogspot.com/2012/09/rolovan-pileci-file.html










Black spaghetti & blue chesse

Serves for 2:



  • about a third package of spaghetti, those of 500 grams (I used this with cuttlefish oil)
  • about 100 grams of blue cheese 
  • 3-4 tablespoons Parmesan cheese 
  • about 20 grams of butter
  • about 50 ml of milk
  • 3-4 tablespoons olive oil
  • salt and pepper
  • some fresh parsley for decoration



Preparation time: 15 minutes.
Weight: easy.

In the hot water put a good pinch of salt and 2-3 tablespoons of olive oil. Bring it to boil and then put the spaghetti. This  I cooked for 8 minutes. While ther are cooking, into a little saucepan melt the butter, put pieces of "moldy" cheese. Pour milk. Add a little salt and pepper, 2 tablespoons Parmesan cheese and let simmer, until the pasta is cooked. Strain the pasta.  I prefer to first put spaghetti on a plate  and than  pour over the sauce.

Add some prosciutto if you like.