субота, 31. март 2012.

Goveđi rep

























Ovo mi je jedan od najstarijih postova i jedan od najčitanijih. Ostavljam ovu staru fotografiju ali ću recept da revidiram jer me nije u potpunosti zadovoljio. Ostavljam recept onako kako sam ga napisao a podvući ću delove koji koje sam sada izmenio.   Slobodno preskočite sve do dela - novi recept.

Za 4 osobe:
  • goveđi rep - oko 1,5kg 
  • 3-4 kašike brašna 
  • 3-4 kašike ulja 
  • jedna šargarepa 
  • jedan koren paškanata 
  • koren celera 
  • 3-4 čena belog luka 
  • dve glavice crnog luka 
  • malo bibera u zrnu (4-5) 
  • grančica ruzmarina 
  • grančica majčine dušice 
  • čaša crnog vina 
  • 1 l goveđeg bujona (od goveđe kocke za supu)
Pa onda:
  • jedna šargarepa, koren paškanata i celera - seckani na kockice 
  • dve suve, ljute paprike 
  • 3-4 čena belog luka - krupnije seckana 
  • 5-6 kašika ulja 
  • 2 lovorova lista 
  • so, biber i biljni začin po ukusu 
  • tečnost u kojoj  su se kuvali repovi 

Vreme pripreme: oko 4h.

Težina: zahtevno.


Goveđi rep iseći na krupnije komade. Popreko, na mestima spajanja kostiju. Uvaljati u brašno, otresti višak brašna, pa pržiti u većoj šerpi, da porumeni sa svih strana. Dodati krupno sečenu šargarepu, paškanat, celer, nekoliko čenova belog luka (neoljušteni, samo pritisnuti popreko položenim nožem) i dve manje glavice crnog luka isečene na četvrtine. Dodati biber u zrnu, grančicu ruzmarina, grančicu majčine dušice. Kratko propržiti pa zaliti čašom crnog vina a zatim i bujonom (od goveđe kocke za supu), da prekrije komade repa. Poklopiti i kuvati na tihoj vatri.


Tri sata slobodnog vremena.

Repove izvaditi i meso odvojiti od kosti. Sos procediti.

U zemljanu posudu za pečenje u rerni staviti kockice šargarepe, celera i paškanata, kolutove suve ljute paprike, malo belog luka. Dodati meso i sos. Preliti sa malo ulja. Ostaviti da se krčka još sat vremena, u rerni na 180 stepeni C. 



Promeniću samo par stvari. Repove ovaj put nisam sekao popreko, ali to nije bitno. Nisam ih uvaljao u brašno i pržio, i nisam dodavao nikakvo povrće dok su se kuvali repovi. Prošli put sam sa tim brašnom i povrćem koje sam ispasirao i procedio napravio gust sos koji mi je upio ono najlepše iz repova. Onaj lepljivo želatinozni kvalitet se nije dovoljno osećao zbog brašna i pasiranog povrća. Sada sam recept pojednostavio.

Novi recept:

Za 4 osobe: 


Jedan i po kilogram goveđeg repa (isečen popreko ili ovako kao kod mene na slici) posolite, stavite u pogodnu šerpu. Prelijete sa malo ulja. Dodate malo bibera u zrnu i lovorov list. Zalijete sa 800-900 ml goveđeg bujona od kocke za supu (nećete pogrešiti ni sa običnom vodom). Poklopite i krčkate 3 sata. Po potrebi ih posle sat i po okrenite. Za tri sata će recimo polovina vode da izvri.


Repove izvadimo a šerpu ostavimo otvorenu, na najtišoj vatri, da se tečnost u šerpi još malo izvri - da se redukuje. Recimo 30-ak minuta, dok spremamo sve ostalo. Da dobijemo oko 300 ml želatinozne sirupaste tečnosti. 






Prstima skinemo svo meso sa kostiju. 











U zemljanoj posudi za pečenje izmešamo meso, kockice šargarepe, paškanata i celera, seckanu suvu papriku, ljutu papričicu, još malo soli i bibera. 


Ostaje samo da sve prelijemo preostalom tečnošću iz šerpe, čašom belog vina i sa 3-4 kašike ulja. Pečemo u rerni još 1 sat na 200 stepeni C. Najpre poklopljeno a zatim 15-ak minta otklopljeno. 


2 коментара: