Ovo mi je jedan od najstarijih postova i jedan od najčitanijih. Ostavljam ovu staru fotografiju ali ću recept da revidiram jer me nije u potpunosti zadovoljio. Ostavljam recept onako kako sam ga napisao a podvući ću delove koji koje sam sada izmenio. Slobodno preskočite sve do dela - novi recept.
Za 4 osobe:
- goveđi rep - oko 1,5kg
- 3-4 kašike brašna
- 3-4 kašike ulja
- jedna šargarepa
- jedan koren paškanata
- koren celera
- 3-4 čena belog luka
- dve glavice crnog luka
- malo bibera u zrnu (4-5)
- grančica ruzmarina
- grančica majčine dušice
- čaša crnog vina
- 1 l goveđeg bujona (od goveđe kocke za supu)
Pa onda:
- jedna šargarepa, koren paškanata i celera - seckani na kockice
- dve suve, ljute paprike
- 3-4 čena belog luka - krupnije seckana
- 5-6 kašika ulja
- 2 lovorova lista
- so, biber i biljni začin po ukusu
- tečnost u kojoj su se kuvali repovi
Vreme pripreme: oko 4h.
Težina: zahtevno.
Goveđi rep iseći na krupnije komade. Popreko, na mestima spajanja kostiju. Uvaljati u brašno, otresti višak brašna, pa pržiti u većoj šerpi, da porumeni sa svih strana. Dodati krupno sečenu šargarepu, paškanat, celer, nekoliko čenova belog luka (neoljušteni, samo pritisnuti popreko položenim nožem) i dve manje glavice crnog luka isečene na četvrtine. Dodati biber u zrnu, grančicu ruzmarina, grančicu majčine dušice. Kratko propržiti pa zaliti čašom crnog vina a zatim i bujonom (od goveđe kocke za supu), da prekrije komade repa. Poklopiti i kuvati na tihoj vatri.
Tri sata slobodnog vremena.
Repove izvaditi i meso odvojiti od kosti. Sos procediti.
U zemljanu posudu za pečenje u rerni staviti kockice šargarepe, celera i paškanata, kolutove suve ljute paprike, malo belog luka. Dodati meso i sos. Preliti sa malo ulja. Ostaviti da se krčka još sat vremena, u rerni na 180 stepeni C.
Promeniću samo par stvari. Repove ovaj put nisam sekao popreko, ali to nije bitno. Nisam ih uvaljao u brašno i pržio, i nisam dodavao nikakvo povrće dok su se kuvali repovi. Prošli put sam sa tim brašnom i povrćem koje sam ispasirao i procedio napravio gust sos koji mi je upio ono najlepše iz repova. Onaj lepljivo želatinozni kvalitet se nije dovoljno osećao zbog brašna i pasiranog povrća. Sada sam recept pojednostavio.
Novi recept:
Za 4 osobe:
Jedan i po kilogram goveđeg repa (isečen popreko ili ovako kao kod mene na slici) posolite, stavite u pogodnu šerpu. Prelijete sa malo ulja. Dodate malo bibera u zrnu i lovorov list. Zalijete sa 800-900 ml goveđeg bujona od kocke za supu (nećete pogrešiti ni sa običnom vodom). Poklopite i krčkate 3 sata. Po potrebi ih posle sat i po okrenite. Za tri sata će recimo polovina vode da izvri.
Repove izvadimo a šerpu ostavimo otvorenu, na najtišoj vatri, da se tečnost u šerpi još malo izvri - da se redukuje. Recimo 30-ak minuta, dok spremamo sve ostalo. Da dobijemo oko 300 ml želatinozne sirupaste tečnosti.
Prstima skinemo svo meso sa kostiju.
U zemljanoj posudi za pečenje izmešamo meso, kockice šargarepe, paškanata i celera, seckanu suvu papriku, ljutu papričicu, još malo soli i bibera.
Ostaje samo da sve prelijemo preostalom tečnošću iz šerpe, čašom belog vina i sa 3-4 kašike ulja. Pečemo u rerni još 1 sat na 200 stepeni C. Najpre poklopljeno a zatim 15-ak minta otklopljeno.
Novi recept:
Za 4 osobe:
Jedan i po kilogram goveđeg repa (isečen popreko ili ovako kao kod mene na slici) posolite, stavite u pogodnu šerpu. Prelijete sa malo ulja. Dodate malo bibera u zrnu i lovorov list. Zalijete sa 800-900 ml goveđeg bujona od kocke za supu (nećete pogrešiti ni sa običnom vodom). Poklopite i krčkate 3 sata. Po potrebi ih posle sat i po okrenite. Za tri sata će recimo polovina vode da izvri.
Repove izvadimo a šerpu ostavimo otvorenu, na najtišoj vatri, da se tečnost u šerpi još malo izvri - da se redukuje. Recimo 30-ak minuta, dok spremamo sve ostalo. Da dobijemo oko 300 ml želatinozne sirupaste tečnosti.
Prstima skinemo svo meso sa kostiju.
U zemljanoj posudi za pečenje izmešamo meso, kockice šargarepe, paškanata i celera, seckanu suvu papriku, ljutu papričicu, još malo soli i bibera.
Ostaje samo da sve prelijemo preostalom tečnošću iz šerpe, čašom belog vina i sa 3-4 kašike ulja. Pečemo u rerni još 1 sat na 200 stepeni C. Najpre poklopljeno a zatim 15-ak minta otklopljeno.
Svaka čast, sve sami specijasliteti, odličan blog, pozdrav iz Bg-a
ОдговориИзбришиHvala, pozdrav za Beograd.
Избриши