уторак, 30. октобар 2012.

Teletina & sos od viskija






























Za dve osobe:

  • četiri manje teleće šnicle (ili dve veće - sve ukupno oko 400 grama), stavite na dasku za seckanje, pokrijete kesom za zamrzivač i dobro izlupate i  istanjite kuhinjskim čekićem
  • so i biber po ukusu
  • 4-5 kašika devičanskog maslinovog ulja
  • 50 ml viskija
  • malo pakovanje neutralne pavlake (oko 150 ml)
  • dosta sveže samlevenog zelenog bibera
  • po želji još neki začin (Ja sam dodao neku mešavinu koju imam u kući i koja mi se opasno sviđa. Nije obavezno. Takođe, pošto je sos sa mlevenim zelenim biberom može se ubaciti kašičica-dve onog zelenog bibera iz teglice, u salamuri.)


Vreme pripeme: oko 1 sat (ostavio sam teletinu, posoljenu i pobiberenu da stoji 50-ak minuta u frižideru, u maslinovom ulju; inače samo pečenje, 10-ak minuta)
Težina: lako.


Ovako izlupane i pripremljene teleće šnicle spremaju se na vrelom gril tiganju, samo po par minuta sa obe strane. Scallopini. Čim budu gotove preliju se viskijem i zapale. Da sam imao upaljač mogao sam jednom rukom da zapalim a drugom da slikam; ovako sa šibicama ostao sam bez fotografije. God forbid da mi neko pomogne u kuhinji. Kad se plamen ugasi, šnicle izvadimo a u tiganj sipamo pavlaku, malo soli i dosta zelenog bibera. Pustimo da kratko vri i to je sos sa viskijem.


Ja sam ovo servirao sa kriškom dinje. Učinilo mi se da bi bilo savršeno. Ispravno.