понедељак, 15. октобар 2012.

Teletina & sos od šafrana
































Za jednu osobu. Ispalo je da smo uz teleći but dobili i deo kičme, a pored kičme deo bifteka. Taman za jednu osobu. 


  • komad filea (Ovo je teletina ali može i svinjski file; može i teletina od buta... Recimo za 4 osobe - 4 lepe teleće šnicle od buta, uklonjene sve žilice, tetive i sl. Izlupane kuvarskim čekićem. Posoljene, pobiberene i premazane sa malo maslinovog ulja. Pečete ih na gril tiganju, samo po par minuta sa obe strane. Veal Scallopini.)
  • malo maslinovog ulja
  • jedna tikvica (isečena na kolutove pa pola sata marinirana u aromatičnom maslinovom ulju, trenutno imam neko sa origanom; može i sa ruzmarinom, bosiljkom, belim lukom...)



Za sos od šafrana (pisaću za količinu dovoljnu za 4 osobe)


  • goveđa kocka za supu (za 500 ml)
  • 500 ml vode
  • velika kašika brašna
  • 20-ak grama maslaca
  • kašičica šafrana
  • so i biber po ukusu
  • malo neutralne pavlake
  • 50-ak ml belog vina



Vreme pripreme: oko 1 i po sat.
Težina: srednje teško.

Sos od šafrana:

Najpre pustite vodu da provri i stavite kocku za supu.  Kad se kocka rastvori sklonite sa vatre, ubacite ravnu kašičicu šafrana i ostavite 1 sat. Zatim procedite. 

U manjoj šerpi na mslacu propržite kašiku brašna. Kad bude onako zlatno-braon, polako uz neprekidno intenzivno mešanje (najbolje mešati onom mutilicom za jaja) dodajete bujon. Možda neće trebati sva tečnost. Kad to sve dobro umutite, da nema grudvica brašna, pustite da neko vreme vri, na tihoj vatri, uz povremeno mešanje, da postigne željenu gustinu. U međuvremenu dodajte vino, pavlaku, so i biber. Ako želite dodajte još malo maslaca ili koju kap limunovog soka (možda kašika soka od pomorandže).

Ako se odlučite za lepšu varijantu gde  bujon pravite sami od povrća i mesa, uradite ovako: litar i po vode, dosta povrća (šargarepa, crni luk - samo prepolovljen i lako zapečen na ringli šporeta; paškanat, koren  lišće celera) i junetina. Kocka za supu i ne mora. Neka vri oko 1 sat. Možete kašikom pokupiti penu od mesa. Sad procedite 1 l (dve trećine) u posebnu šerpu, prebacite i šargarepu i to će vam biti domaća goveđa supa za 4 osobe. Trebju vam samo malo biljnog začina, domaći rezanci  i svež peršun. A onih preostalih 500 ml (trećinu) sklonite sa vatre dodajte šafran, pa kroz 1 sat procedite za sos.

Ako pravite sos od šafrana za piletinu ili ribu koristite odgovarajuće sastojke - pileći bujon, pileću kocku za supu, odnosno ribu. Kada sam pravio sos od šafrana za pastrmku, koristio sam bujon od povrća i 3-4 karaša koje sam našao u zamrzivaču (može se iskuvati bilo koja sitna ili komadi krupne ribe).  Onda sve isto. U radnjama su se pojavile neke mutant-pastrmke od 2-2.5 kilograma, pa sam morao da probam. Ništa posebno. Pastrmka.





Meso:

Meso samo prelijete sa malo maslinovog ulja i kratko propržite na gril tiganju. Samo jedno okretanje. Po 5 minuta za svaku stranu. Isto i za tikvice.

Prijatno.