понедељак, 13. мај 2013.

Musaka od plavog patlidžana

























Con esta receta participo en el Reto de Septiembre de Cocineros de Mundo en Google+ en el apartado de Salado.

http://cocinerosdelmundodegoogle.blogspot.com.es

Za 4 osobe:

  • 600 grama mlevene junetine (Ili pola junetina pola svinjetina. Kao zdravije je ako je samo junetina.)
  • 4 plava patlidžana, srednje veličine (Oljuštim ih, iseckam na kolutove. malo posolim i ostavim tako jedan sat. Uvek ovako pripremim plavi patlidžan, bilo da služim grilovano povrće, ili salatu od plavog patlidžana, ili ga pohujem...)
  • dve manje glavice crnog luka, sitno iseckane
  • dva čena belog luka, sitno iseckana
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • 5 kašika paradajz pirea
  • so i biber po ukusu
  • pola kašičice aleve paprike
  • kašika suvog peršuna
  • pola kašičice narendanog muskatnog oraha
  • malo majčine dušice
  • 50 ml crnog vina (Ja sam koristio svoju, domaću Frankovku. Nasuo sam pola litre, 50 ml za u jelo, a ostalo - zna se!)
  • 4 kašike parmezana
  • 50-100 ml neutralne pavlake
  • 50-100 grama narendanog kačkavalja (Ja nisam imao, ali obično stavim.)


Vreme pripreme: oko 2 sata.
Težina: srednje teško.


Eto kako to izgleda gotovo. A sada da malo pojasnim postupak. Plavi patlidžan ste pripremili kao što sam gore opisao. Ostaje da ga prelijete sa malo maslinovog ulja i izgrilujete. Po 5 minuta sa obe strane, samo da porumeni (može malo i da pocrni).

Ovo jelo je do sada spremao moj otac. Isprobali smo više kombinacija. Počeli smo sa plavim patlidžanom koji se prethodno pohuje (brašno i jaja, pa prženje), pa smo prešli na patlidžan koji se samo uvalja u brašno i onda proprži; preko ovog grilovanog, do patlidžana koji se samo iseče i poređa sa mesom. Zaključili smo da je musaka najbolja sa patlidžanom prethodno posoljenim pa grilovanim sa malo maslinovog ulja. 

Sada spremite meso. Najpre u tiganju zagrejete par kašika maslinovog ulja. Zatim na srednjoj vatri pržite luk, dok ne dobije zlatnu boju. Pa dodate meso. Pržite 10-ak minuta i dodate: so, biber, alevu pariku, majčinu dušicu, dosta muskatnog oraha, paradajz pire, beli luk i malo crnog vina. Neka krčka još pet minuta.

Sada u zemljanu posudu za pečenje u rerni (ili u staklenu-vatrostalnu) ulijete malo maslinovog ulja. Poređate jedan red patlidžana, pa polovinu mesa. Zatim još jedan red patlidžana i drugu polovinu mesa. Zavrđite slojem patlidžana. Sad sve zalijete neutralnom pavlakom, narendate malo kačkavalja, dodate parmezan i još malo muskatnog oraha.

U rernu na 200 stepeni C  sat vremena pokriveno. Zatim sklonite poklopac (ili foliju) pa samo zapečete gornji sloj, 5-10 minuta na 250 stepeni C.
















Uz ovo mi sjajno ide dzadziki salata. Izmešamo:
  1. pola kiselog mleka i pola pavlake, dobro umućenih sa dve-tri kašike maslinovog ulja
  2. prethodno narendan i posoljen krastavac treba da stoji jedan sat, pa da se dobro iscedi
  3. dva sitno seckana čena belog luka
  4. so, biber i origano
  5. može grubo naseckan pistaći
  6. ja sam dodao i malo svežeg origana