уторак, 30. децембар 2014.

Njoke od čičoke sa plavim sirom



























Za dve porcije:

  • 6 korena čičoke
  • jedno žumance
  • tri-četiri kašike integralnog brašna
  • so i biber po ukusu
  • dve kašike masinovog ulja
  • dve kašike pavlake za kuvanja
  • 20-ak grama plavog sira


Vreme pripreme: oko 1h.
Težina: lako.

Oljuštite i skuvajte čičoku. Kuvajte je 15-ak minuta. Dobro je osušite i izgnječite. Kao kad pravite pire od krompira. Dodajte žumanac, so, biber i brašno. Umesite fino, elestično testo. Podelite testo na dva dela i razvite ga u valjke debele manje od 1 cm. Secite komade dugačke oko 2cm. Ubacite u kipuću vodi i kuvajte par minuta, dok ne isplivaju na površinu. Ocedite i dodajte dve kašike maslinovog ulja. Da se ne slepe.

U pogodnoj posudi zagrejte pavlaku, u njoj rastopite plavi sir. Prelijete preko njoki.