Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

понедељак, 11. јун 2012.

Klen sa Vlasine




















Za dve osobe:


  • klen od 600-700 grama
  • so i biber po ukusu
  • 3-4 koluta limuna
  • grančica sveže majčine dušice (ili osušene)
  • grančica ruzmarina
  • 3-4 čena belog luka (neoljušten, samo izgnječen)

Prilog:
  • dva krompira (oljuštena pa iseckana na kockice)
  • jedan paradajz (odvojite sredinu u kojoj su semenke a ostatak naseckajte na kockice)
  • asparagus (možda 1 šaka, ukoso naseckanog)
  • jedna tikvica (iseckana na kockice)
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 2-3 čena belog luka - krupnije naseckana
  • malo ruzmarina, soli i bibera

Vreme pripreme: ne više od 1h.
Težina: srednje teško.



Za dve osobe, upecati klena od oko 600g. Očistiti ga, posoliti i pobiberiti. Oštrim nožem napraviti zareze na koži na razmaku od oko 1cm. Napuniti ga kolutovima limuna, svežom majčinom dušicom (sa Vlasine), grančicom ruzmarina i belim lukom. 






Staviti ga u nauljanu tepsiju, pa preliti sa 2-3 kašike vrelog ulja. Peći u rerni na 200 stepeni.  Kad bude skoro gotov preliti ga smešom od  100-ak ml belog vina, kašičice brašna, kašike belog vinskog sirćeta i sitno seckanog belog luka. U toku završnog dela pečenja prelivati ribu tečnošću sa dna tepsije.

Za prilog, iseckati mlad krompir, posoliti i peći u rerni na 200 stepeni. Kada bude skoro gotov dodati mu na kockice seckan paradajz (bez koštica), tikvicu i asparagus. Dodati listove (iglice?) ruzmarina i maslinovo ulje. Peći još 10-ak minuta.

Špricer!