среда, 6. јун 2012.

Lignje 2




Evo jednog jela koje treba jesti u restoranu.

Možete umutiti dva jaja sa malo mleka, a u drugoj posudi spremiti brašno, možda sa nekim začinima. Lignje najpre u jaja pa u brašno. Otresete višak brašna, pa u tiganj. Ili možete napraviti "pivsko testo" poput onoga koje sam pravio za karaša. Lignje u testo, pa u tiganj. Lako može svako, što bi rekao Rudolf. Đavola.

Ima toliko načina da ovo ne uspe. Lignje se slepe u tiganju i ne naprave lepe krugove. Da li ih prethodno ubaciti u vrelu vodu da formiraju krugove, pa onda pržiti? Upiju previše ulja. Ulje pršti na sve strane! Opekotine po rukama. Možda bi pravo rešenje bila friteza, pa onda veći kolutovi, u jaja, pa u brašno, i samo ubaciš u fritezu.

Ne pokušavajte ovo kod kuće. Ja sigurno više neću.


Evo jednog jela koje treba jesti u restoranu. 

Ovako sam pisao ranije. U međuvremenu  sam dobio fritezu. Dozvolite da sada promenim mišljenje. Za lignje kao iz grčkih taverni potrebno:
  • pakovanje lignji
  • 200 grama brašna
  • so


Vreme pripreme: ne više od 30 minuta za 500 grama lignji.
Težina: lako (ali samo sa fritezom).

Lignje isecite na kolutove ili još bolje kupite gotove kolutove. Odmrznite. Ocedite. Ubacite u brašno; neka budu par minuta u brašnu. Otresite višak brašna. Ubacujte po 5-6 kolutova u fritezu i pržite 5 minuta. Posolite i to je to.