четвртак, 16. август 2012.

Knedle sa šljivama

























Con esta receta participo en el Reto de Agosto de Cocineros de Mundo en Google+ en el apartado de Dulce
http://cocinerosdelmundodegoogle.blogspot.com.es

Plum noodles. English translation at the bottom of this page.

Po receptu bake Dušanke.

Ja sam koristio:

  • 9 krompira srednje veličine (oljušteni, iseckani na kockice, skuvani u slanoj vodi, oceđeni osušeni i ohlađeni)
  • jedno jaje (ili 2)
  • oko 500 grama brašna (ili manje)
  • 10 šljiva
  • 2-3 kašike ulja + 20-ak grama rstopljenog maslaca
  • dve kriške bajatog hleba, sitno iskidanog prstima
  • 6-7 kašika prezle
  • 3-4 kašike šećera
  • malo cimeta


Vreme pripreme: oko 90 minuta.
Težina: komplikovano. (Posebno testo. Ja uvek krenem sa malo brašna, pa se sav ulepim, a na kraju opet dođem do nekih 500 grama. Shvatio sam da je problem u nedovoljno oceđenom, osušenom i ohlađenom krompiru. Ali o tome nešto više dole u tekstu.) 



Krompir oljuštite, iseckajte na kockice i skuvajte u slanoj vodi. Zatim dobro ocedite i ohladite. 








Ispsirajte.









Neka krompir bude skroz osušen i ohlađen, tada će vam trebati manje brašna (možda 300 grama) za kvalitetno testo. Dodajte jaje i brašno, pa umesite testo. Ako vam se testo tada učini previše krtim, kao da će se raspasti pri kuvanju, dodajte mu još jedno jaje i po potrebi još malo brašna. 




Kad je gotovo trebalo bi da se ne lepi za ruke - previše, a ipak da je dosta mekše i lepljivije od onoga za picu - tako se lakše formiraju knedle. Ako je previše čvrsto teško se prave knedle. I ne samo to, poželjno je da u testu bude više krompira nego brašna, da se to oseća u gotovim knedlama. Pokušao sam  da uslikam tu željenu konzistenciju testa. 


Stavite malo brašna na radnu površinu. Razvučete testo na debljinu oko 1cm ili manje. Nožem ga isečete na četvorougle, recimo 7x7cm. 


Na jedan četvorougao stavite šljivu (polovinu ili celu šljivu - ne zaboravite da prethodno izvadite košticu). 



Zatim oblikujete loptu dlanovima. 












Ako ste uspeli da "pogodite" testo i napravite knedle, ubacite ih kipuću vodu. Pašće na dno i kad isplivaju na površinu (za recimo 10 minuta) tada su gotove. Izvadite ih.

Prstima sitno iskidajte dve ili tri kriške bajatog hleba.


U tiganju na ulju i rastopljenom maslacu propržite komadiće hleba i prezlu. Uvaljajte knedle u dobijenu smesu u tiganju. Pošećerite.







Od sastojaka koje sam koristio dobio sam testo dovoljno za 10 knedli. Polovina testa mi je ostala pa ću da pravim NJOKE OD KROMPIRA i da ih poslužim uz brodet od vlasinske ribe koji planiram za subotu.

Od istog testa mogu se praviti i PIROŠKE. Razvučete testo na 5 mm debljine, pa isečete kvadrate 10x10 cm. Na svaki stavite komad kačkavalja, komad šunke, možda malo kečapa ili nekog krem sira; neke začine. Srolate u neku cilindričnu formu. Stavite u brašno, otresete višak brašna, zatim u umućena jeja i na kraju u prezlu. Pržite u dubljem ulju dok ne dobiju zlatno žutu boju. Friteza.


Plum noodles

This is my grandma’s recipe.
For 10 noodles I used:
  •  9 medium sized potatoes (peeled, diced, cooked in salted water, drained, dried and cooled)
  • One egg (or 2)
  • About 500 grams of flour (or less)
  • 10 plums
  • 2-3 tablespoons oil + 20 g butter
  • 6-7 tablespoons bread crumbs
  • 3-4 tablespoons of sugar



Preparation time: 90 minutes.
Weight: complicated.


Peel the potatoes, chop into cubes and cook in salted water. Drain the potatoes and let them to completely dry and cool.  Then you will need less than 500 grams of flour (maybe 300 grams) to make quality dough. Add one egg (you might try two) and flour. Knead the dough. There’s a picture above (the one with my thumb on it) where you can see what kind of dough I’m talking about.

Put a little flour on your working surface. Roll out the dough to a thickness of 1 cm or less. Cut it into quadrilateral pieces, say 7x7cm. Take one piece, put one plumb on it and make a noodle.

Put noodles into boiling water. They will fall to the bottom. They are done when they emerge to the surface (say 10 minutes). Take them out.

In a frying pan with oil and melted butter, fry bread crumbs. Until nicely brown and crispy.  Roll the noodles into fried crumbs. 

Put some sugar.

Serve.