субота, 16. новембар 2013.

Kačamak


























Nije baš kačamak. Ne znam da l' se ovo što sam napravio od palente zove kačamak. Svejedno, ovako pravim i kačamak od belog ili žutog kukuruznog brašna. Malo ga je teže skuvati da bude onako gladak i bez grudvica. Ja obično razmutim kukuruzno brašno u mlakoj vodi, pa onda pustim da lagano krčka, pri čemu odnos vode i brašna određujem onako, što bi rekli, odokativno. Da se vratim na palentu (to je mnogo jednostavnije, ali ne i ukusnije), za 4 osobe:


  • 200 grama palente
  • 800 ml vode
  • prstohvat soli
  • dve šake grubo izmrvljenog bajatog hleba
  • dve kašike prezle
  • šaka sitno naseckne dimljene slanine
  • prstohvat soli
  • prstohvat aleve paprike
  • 3 kašike maslinovog ulja



Vreme pripreme: oko 30 minuta.
Težina: srednje teško.

Stavite vodu da se zagreje. Dodate so. Neposredno pred ključanje polako sipate palentu i neprekidno mešate. Palenta je onako krupna i gruba, ne lepi se pa nećete imati problema da to skuvate glatko i bez grudvica. Trebaće vam 2-3 minuta. Odložite da se malo ohladi.



Za to vreme na maslinovom ulju propržite slaninicu, a onda i hleb i prezle. Pržite 15-20 minuta na nižoj temperaturi. Da ne zagori, da se lagano osuši i bude super-hrskav.



Sad kašikom vadite grudve palente i ubacujete ih u tiganj sa hrskavim hlebnim mrvicama; uvaljate ih u njih.

Da pogledamo i neke varijacije na temu - Dakle, ovo se može napraviti od palente, žutog ili belog kukuruznog brašna (što bi rekli sa "potočare"). Dalje, u sve se na kraju kuvanja može dodati 50-ak grama maslaca, a može i bez njega. To je već 6 kombinacija. Onda, ove mrvice se mogu napraviti sa maslinovim uljem, sa običnim suncokretovim uljem. Ali i sa svinjskom mašću. Pa kad odozgo narendate i neki dobar ovčiji sir...

Mogao bih tako u nedogled. Evo samo još jednog predloga. Napravite malo više ovog kačamaka, ne stavljajte maslac i ne koristite mast, tako ćete moći da ono što preostane poslužite hladno, kao prilog uz ručak. Recimo ovakve "Jednostavne lovačke šnicle".

http://blog-chef.blogspot.com/2012/12/jednostavne-lovacke-snicle.html