недеља, 23. децембар 2012.

Pekinška patka



























Potrebno:



  • patka (Ova je kupljena u Metrou, uvoz iz Holandije)
  • dve šolje vode
  • dve-tri kašike tamnog soja sosa
  • kašika-dve kineskog sosa za roštilj - Hoisin
  • tri kašike meda (ili još bolje maltoze - maltozni sirup, možda Maltex, iz prodavnica zdrave hrane)
  • puna kašika gustina razmućena u pola čaše vode
  • kašičica pirinčanog sirćeta



Vreme pripreme: oko 2 sata (Pre pečenja treba da stoji oko 6 sati na hladnom mestu).
Težina: zahtevno.



Sve sastojke (osim patke) ubaciti u vok i pustiti da kratko vri. Za to vreme smisliti kako i gde obesiti patku. Evo neke moje ideje: metalna žica za ražnjić, malo žice (može konopac) i ova šipka na koju kačim tiganje. Sklonim ove flaše i ispod patke postavim neku šerpu. Sada kad ste to isprobali, držite patku za žicu, iznad voka, i kutlačom je prelivate vrelom tečnošću (sirupastom tečnošću) iz voka. Da se lepo natopi i obloži. Sada je okačite na planirano mesto, otvorite prozore, da bude hladno, i ne ulazite u kuhinju bar 6 sati.  Iskoristite neki špajz, tavan, podrum i sl. Ja sam ovo spremao rano ujutru a pekao za ručak. Može da se ostavi i preko noći. U nekim receptima sa interneta, prvo se okači 4 sata, pa se onda preliva, pa ostavi da visi još 6 sati. Negde visi 24 sata. Video sam i fotografije na kojima je suše ventilatorom. Da ne pominjem pumpu za bicikl, kojom uduvavaju vazduh ispod kože, da se odvoji od mesa i bude ono - top hrskava. U svakom slučaju važno je da bude potpuno suva pre nego što se stavi u pećnicu. Pod rukom, kao papir. Ili se jednostavno odlučite za recept Džejmija Olivera koji se ne zamara sa ovim. Što se tiče sastojaka za ovu glazuru, stavite obavezno med (maltoza) i soja sos, a ostalo po ukusu (možda pirinčano vino ili pet začina ili...).

Kako je peći? Na rešetki. Iznad tepsije u koju ste sipali jedan prst vode. Na 180 stepeni C. Prvo 30 minuta sa grudima gore, pa 45 minuta sa leđima gore i najzad još 30-40 minuta ponovo sa grudima gore, da lepo pocrvene. Ova moja slika je u poređenju sa onima sa interneta, rekao bih srednja. Ima onih mnogo dobrih gde se patka "cakli" kao da je od porcelana. Za tako nešto verovatno joj treba posvetiti mnogo vremena, a najvažnije je prelivanje i sušenje. Pogledajte kako izgledaju neke sa interneta, pre i posle pečenjaNaišao sam na neke recepte u kojima se poslednjih 30-ak minuta pečenja temperatura poveća na recimo 220 stepeni C, a patka se premaže mešavinom meda i soja sosa. Možda u tome leži tajna "glaziranog" izgleda. Sledeći put...


E sad, prilog. Ova je slikana preko običnog pekarskog krompira, jer neki vole samo domaću kuhinju. Može da prođe. Samo se lepo iseče, malo posoli, pobiberi... Inače, trebalo bi je  služiti preko kineskih palačinki, sa malo Hoisin sosa ili sosa od šljiva; uz krastavac i mladi luk.

Kineske palačinke: 
  • brašno
  • voda

Vreme pripreme: 45 minuta.
Težina: srednje-teško.





Ne znam tačne razmere jer sam pravio malo, samo za probu. Stavim brašno u pogodnu činiju, prelijem sa malo vruće vode. Promešam kašikom i zatim lepo umesim u mekano testo. Po potrebi dodajem malo vode ili brašna. Ostavim testo 30-ak minuta. Razvijem ga u cilindar debljine oko 5-6 cm. Nožem isečem, popreko, na dužinu od 5-6 cm. Od svakog dela napravim lopticu. Jednu lopticu do pola umočim u susamovo ulje, pa je spojim sa drugom lopticom. 


Sada ih zajedno razvučem u "palačinku" debelu par milimetara, prečnika 15 cm. Pečem na suvom tiganju, uz par okretanja, da mestimično porumeni. 




Zatim pažljivo odvojim dva dela, koji se nisu potpuno zalepili zahvaljujući susamovom ulju. 









Sos od šljiva:



  • čaša vode, oko 200ml
  • šaka na kockice naseckanih šljiva
  • dve kašike soja sosa
  • kašičica Hoisin sosa
  • malo pet začina
  • pola čaše vode sa razmućenom punom kašičicom gustina
  • malo bibera
  • malo narendane kore od pomorandže



Vreme pripreme: 15 minuta.

Težina: lako.

Pustimo vodu da provri, ubacimo sve ostale sastojke. 



Ostavimo da vri 10-15 minuta.

Možete kupiti gotov u Merkatoru.






Nisam skroz zadovoljan. Mora ova kožica lepše da izgleda. Kupujem novu patku posle praznika. Lepša fotka, malo manje sosa, manji komadi pačetine... tanjir u drugoj boji... da se lepo vidi i palačinka... ventilator i pumpa za bicikl, svakako...