Pogača za recimo 4 osobe. Predjelo ili laka večera. Potrebno:
- velika šolja (ona od 200 ml) belog brašna
- ista takva šolja graham brašna
- i još jedna šolja raženog brašna
- i ta ista šolja mlake vode
- kašičica soli
- kašičica šećera
- kašičica praška za pecivo
Za prilog sam spremio tri kombinacije sa ovčijim sirom i maslinovim uljem:
- 3x100 grama ovčijeg sira
- 3x3 kašike devičanskog maslinovog ulja
- kašika pečenog susama
- kašika sveže samlevenog birdseye čilija (ljute aleve paprike)
- kašika sušenog vlašca
- čen belog luka
Vreme pripreme: oko 45 minuta.
Težina: srednje teško.
U pogodnoj činiji izmešamo tri vrste brašna, so, šećer i prašak za pecivo. Polako dodajemo mlaku vodu i zamesimo testo.
Testo razvučemo na debljinu od oko 1 cm. Gornju stranu malo išaramo, recimo viljuškom. Ili, vidite šta ja imam. Iz stare kuće u Sremu. Ko zna od kada je.
Pečemo na 220 stepeni C. Dok ne porumeni. Možda 20-ak minuta. Za to vreme pripremimo sir: 1. viljuškom izgnječimo komad sira, dve kašike maslinovog ulja i kašiku sušenog vlašca; 2. sir, maslinovo ulje i kašika pečenog susama; 3. sir, maslinovo ulje, sitno seckan beli luk i ljutu alevu papriku.
Kad pogača porumeni, poprskamo je sa malo vode i zavijemo u čistu kuhinjsku krpu. Neka stoji 5-6 minuta. Biće mekša.
Skroman čovek ovo ne bi napisao, ali ja sam daleko od toga. Ovu laku večeru sam osmislio, spremio, uslikao, pojeo; postavio recept na blog - za nešto manje od dva sata.
Homemade bread.
Obavezno probajte i moj hleb sa maslinama.
http://blog-chef.blogspot.com/2012/03/hleb-sa-maslinama.htmlHomemade bread.
Appetizer or light dinner. Homemade bread for
4 persons:
- large cup of white flour
- large cup of graham flour
- large of rye flour
- large cup of lukewarm water
- teaspoon salt
- teaspoon of sugar
- teaspoon baking powder
As a side dish I have prepared three sets
with sheep's feta cheese and olive oil:
- 3x100 grams of sheep’s feta cheese
- 3x3 tablespoons virgin olive oil
- tablespoon roasted sesame seeds
- tablespoon fresh ground Birdseye chili
- tablespoons dried chives
- clove of garlic
Preparation time: about 45 minutes.
Weight: medium heavy.
In a suitable bowl mixed three types of
flour, salt, sugar and baking powder. Slowly add warm water and knead the
dough.
Stretch the dough to a thickness of about 1
cm
Bake at 220 degrees C. Until golden-brown.
Maybe 20 minutes. During this time, prepare the cheese: 1.) mash the piece of
cheese, two tablespoons of olive oil and a tablespoon of dried chives (shallot),
2.) cheese, olive oil and a tablespoon roasted sesame seeds, 3.) cheese, olive
oil, finely chopped garlic and hot red pepper.
When browned bread, sprinkle it with a
little water and wrapped in a clean tea towel. Let stand 5-6 minutes. It will
be softer.
Obavezno probajte i moj hleb sa maslinama.
Znaš šta, blago tvojoj ženi, majci, sestri ili kome god ko je pored tebe. Prava pogača, a nikad mi nije palo na pamet da je serviram ovako. Još da imaš crepulju....
ОдговориИзбришиDa znaš, kao neka domaćica sam...
ОдговориИзбришиAko, ako, tako treba! Za svaku pohvalu! Nadam se da si i drugove naučio tvojim veštinama kuvanja, a ako nisi onda ih pozovi na kurs kod sebe. Doduše u današnje vreme ima i žena kojima bi po koji kurs kuvanja bio preko potreban, samo da uspeš da ih uteraš u kuhinju.
ИзбришиNe znam za kurs. I neznam kako će da prođe ova pogača. Ali na jednu drugu - Hleb sa maslinama, koja je kombinacija nekog italijanskog hleba koji je spremao Voki Kostić i garlic hleba koji sam probao na apsolvenstskoj ekskurziji (davno), navukao sam pola Vranja...
ИзбришиObavezno probaj. Ponekad sa maslinama koristim i sušeni paradajz. Evo sam ti ubacio link, gore ispod slike i onog samo-hvalospeva...
ИзбришиVerujem da ti je odličan. pravim nešto slično isto sa paradajzom u ulju ali ga dobro umesi u testo pa testo pocrveni, samo još dodam i ruzmarin, bosiljak...Ja to jedem za ručak sa sirom.
Избришиhttp://foodforthought-jelena.blogspot.com/2010/08/italijanski-hleb-s-maslinama-susenim.html
Odlično...obožavam pogače, ne može da ne uspe, ukus je uvek savršen.
ОдговориИзбришиU pravu si da ne može da ne uspe. Recept je tako jednostavan da svako može da napravi ovakvu pogaču. A izgleda kao da je mesila neka stara domaćica...
ИзбришиOva pogača ne može proći nezapaženo, izgleda predobro, a okus joj je sigurno isti takav. Kombinacija sireva i maslinovog ulja je tek odlična, tko bi ovo stao jesti :)
ОдговориИзбришиHvala ti B. Ovo je ustvari bila neka improvizacija, a ispalo je da se ideja dopada ljudima. Nikad ne znaš.
ИзбришиObožavam presnu pogaču i to sa posnim prebrancem.....obavezno je na mojoj trpezi za Badnje veče....uostalom južna pruga mi je u krvi!!!!
ОдговориИзбришиhttp://neninekuhinjskecarolije.blogspot.com/2012/01/presna-badnjacka-pogaca.html
Južna pruga je zakon.
ИзбришиTvoj blog je za mene pravo otkriće! Čitam... i ne mogu da se načitam! :) Sjajni recepti, odličan, jednostavan i pitak stil pisanja, fotografije na zavidnom nivou! Obožavam ovu pogaču, al' mi nikad nije bilo jasno zašto se zove "presna"? Ja je pečem u poklopljenom zemljanom đuveču, pa to dođe kao neka imitacija sača.
ОдговориИзбриши