понедељак, 28. јануар 2013.

Presna pogača


























Pogača za recimo 4 osobe. Predjelo ili laka večera. Potrebno:


  • velika šolja (ona od 200 ml) belog brašna
  • ista takva šolja graham brašna
  • i još jedna šolja raženog brašna
  • i ta ista šolja mlake vode
  • kašičica soli
  • kašičica šećera
  • kašičica praška za pecivo



Za prilog sam spremio tri kombinacije sa ovčijim sirom i maslinovim uljem:


  • 3x100 grama ovčijeg sira
  • 3x3 kašike devičanskog maslinovog ulja
  • kašika pečenog susama
  • kašika sveže samlevenog birdseye čilija (ljute aleve paprike)
  • kašika sušenog vlašca
  • čen belog luka



Vreme pripreme: oko 45 minuta.
Težina: srednje teško.


U pogodnoj činiji izmešamo tri vrste brašna, so, šećer i prašak za pecivo. Polako dodajemo mlaku vodu i zamesimo testo.

Testo razvučemo na debljinu od oko 1 cm. Gornju stranu malo išaramo, recimo viljuškom. Ili, vidite šta ja imam. Iz stare kuće u Sremu. Ko zna od kada je.

Pečemo na 220 stepeni C. Dok ne porumeni. Možda 20-ak minuta. Za to vreme pripremimo sir: 1. viljuškom izgnječimo komad sira, dve kašike maslinovog ulja i kašiku sušenog vlašca; 2. sir, maslinovo ulje i kašika pečenog susama; 3. sir, maslinovo ulje, sitno seckan beli luk i ljutu alevu papriku.



Kad pogača porumeni, poprskamo je sa malo vode i zavijemo u čistu kuhinjsku krpu. Neka stoji 5-6 minuta. Biće mekša. 


Ostaje nam da je iskidamo rukama i serviramo. Možda sa još malo maslinivog ulja. Mackanje.







Skroman čovek ovo ne bi napisao, ali ja sam daleko od toga. Ovu laku večeru sam osmislio, spremio, uslikao, pojeo; postavio recept na blog - za nešto manje od dva sata.


Homemade bread.

Appetizer or light dinner. Homemade bread for 4 persons:


  • large cup of white flour
  • large cup of graham flour
  • large of rye flour
  • large cup of lukewarm water
  • teaspoon salt
  • teaspoon of sugar
  • teaspoon baking powder



As a side dish I have prepared three sets with sheep's feta cheese and olive oil:

  • 3x100 grams of sheep’s feta cheese
  • 3x3 tablespoons virgin olive oil
  • tablespoon roasted sesame seeds
  • tablespoon fresh ground Birdseye chili
  • tablespoons dried chives
  • clove of garlic


Preparation time: about 45 minutes.
Weight: medium heavy.

In a suitable bowl mixed three types of flour, salt, sugar and baking powder. Slowly add warm water and knead the dough.
Stretch the dough to a thickness of about 1 cm


Bake at 220 degrees C. Until golden-brown. Maybe 20 minutes. During this time, prepare the cheese: 1.) mash the piece of cheese, two tablespoons of olive oil and a tablespoon of dried chives (shallot), 2.) cheese, olive oil and a tablespoon roasted sesame seeds, 3.) cheese, olive oil, finely chopped garlic and hot red pepper.
When browned bread, sprinkle it with a little water and wrapped in a clean tea towel. Let stand 5-6 minutes. It will be softer.


Obavezno probajte i moj hleb sa maslinama.
http://blog-chef.blogspot.com/2012/03/hleb-sa-maslinama.html

13 коментара:

  1. Znaš šta, blago tvojoj ženi, majci, sestri ili kome god ko je pored tebe. Prava pogača, a nikad mi nije palo na pamet da je serviram ovako. Još da imaš crepulju....

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. Ako, ako, tako treba! Za svaku pohvalu! Nadam se da si i drugove naučio tvojim veštinama kuvanja, a ako nisi onda ih pozovi na kurs kod sebe. Doduše u današnje vreme ima i žena kojima bi po koji kurs kuvanja bio preko potreban, samo da uspeš da ih uteraš u kuhinju.

      Избриши
    2. Ne znam za kurs. I neznam kako će da prođe ova pogača. Ali na jednu drugu - Hleb sa maslinama, koja je kombinacija nekog italijanskog hleba koji je spremao Voki Kostić i garlic hleba koji sam probao na apsolvenstskoj ekskurziji (davno), navukao sam pola Vranja...

      Избриши
    3. Obavezno probaj. Ponekad sa maslinama koristim i sušeni paradajz. Evo sam ti ubacio link, gore ispod slike i onog samo-hvalospeva...

      Избриши
    4. Verujem da ti je odličan. pravim nešto slično isto sa paradajzom u ulju ali ga dobro umesi u testo pa testo pocrveni, samo još dodam i ruzmarin, bosiljak...Ja to jedem za ručak sa sirom.
      http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2010/08/italijanski-hleb-s-maslinama-susenim.html

      Избриши
  3. Odlično...obožavam pogače, ne može da ne uspe, ukus je uvek savršen.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pravu si da ne može da ne uspe. Recept je tako jednostavan da svako može da napravi ovakvu pogaču. A izgleda kao da je mesila neka stara domaćica...

      Избриши
  4. Ova pogača ne može proći nezapaženo, izgleda predobro, a okus joj je sigurno isti takav. Kombinacija sireva i maslinovog ulja je tek odlična, tko bi ovo stao jesti :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti B. Ovo je ustvari bila neka improvizacija, a ispalo je da se ideja dopada ljudima. Nikad ne znaš.

      Избриши
  5. Obožavam presnu pogaču i to sa posnim prebrancem.....obavezno je na mojoj trpezi za Badnje veče....uostalom južna pruga mi je u krvi!!!!

    http://neninekuhinjskecarolije.blogspot.com/2012/01/presna-badnjacka-pogaca.html

    ОдговориИзбриши
  6. Tvoj blog je za mene pravo otkriće! Čitam... i ne mogu da se načitam! :) Sjajni recepti, odličan, jednostavan i pitak stil pisanja, fotografije na zavidnom nivou! Obožavam ovu pogaču, al' mi nikad nije bilo jasno zašto se zove "presna"? Ja je pečem u poklopljenom zemljanom đuveču, pa to dođe kao neka imitacija sača.

    ОдговориИзбриши