E, jedna mi je prijeteljica napisala za neki recept kako voli takva jela "koja se sama spremaju". Stavite sve u šerpu, na tiho i za dva sata voila. E, ovo je ultimativni primer takvog jela.
Dakle, moj otac zubar, u slobodno vreme poznat i kao Old Chef, kada radi subotom, smenu deli sa kolegom. Radi od 11h do 14h.
I vidite sad:
- 1000
- 1015
- 1030 U šerpu dodaje jedan krupnije naseckan svinjski file. (Može bilo koje meso, mi smo ovo imali u frižideru. Odnos 3:1 u korist belih bubrega.)
- 1040 Ubacuje i naseckane bele bubrege.
- Dodaje krupnije seckana 4 čena belog luka, dve lovorova lista, so, biber i biljni začin prema ukusu, kašičicu slatke aleve paprike, kašičicu ljute aleve paprike, dve krupno naseckane suve crvene paprike i jednu sitno seckanu ljutu papričicu.
- 1050 Naliva vodom. Dodaje i čašu belog vina. Pusti da provri. Smanjuje ringlu na minimum. Poklapa i odlazi na posao. Malo kasni.
- Beži 30 minuta ranije sa posla. Dodaje u jelo svež peršun i naseckan zeleni deo mladog crnog luka.
- 1400 Sedamo za sto.
Evo da stavim još par fotografija. Ovako izgleda očišćen beli bubreg. Latinski rečeno testis. U narodu svakako poznat i pod brojnim drugim nazivima. Stavili smo 5 ovakvih.
Evo još jedne sličice, samo da se vidi koliko to vode i vina treba da bude u šerpi. Otprilike da potpuno pokrije meso i luk. Za 3 sata će malo da ispari a astalo da se ukrčka sa lukom i pretvori u gulaš.
Ovo je svakako sjajan način kuvanja. Malo ko ima toliko vremena da provede celo prepodne uz šporet. Samo bih napomenuo da za ovako nešto treba malo bolja šerpa. Debelo dno, dobar poklopac. Mi koristimo neke Zepter šerpe već skoro 30 godina. Odlične su.
Drugačije je kad imate vremena. Ovo je lepo spremati u zemljanoj posudi na šporetu na drva ili u prirodi u kotliću.
Izgleda čak i privlačno, no to nije nešto što bih jela. Znam ljude koji ovo obožavaju :-)
ОдговориИзбришиOtkriću ti jednu tajnu. Nije ništa posebno. Ja sam baš ljubitelj malo jačih "smrdljivih" stvari (škembići, oni najsmrdljiviji sirevi, ovčetina, crevca...) Ovo je skroz neutralno. Ne verujem da bi neko pogodio šta je u pitanju.
ИзбришиSvaka čast šefu na organizaciji vremena, to volim! Nikako da ih kupim i spremim jer bi ih samo ja jela (drugi neće ni da probaju). kao mala sam ih jela, onako flis tanko sečene i pohovane mislim onako parizjen sa jajima i dopalo mi se, a moja tetka kad je čula šta je pojela nakon ručka odmah je otrčala iz sobe...
ОдговориИзбришиMa Chef je super. U vreme kad je bio student jeli su bele bubrege,u nekoj beogradskoj kafani, što kažeš, tanko naseckane, ali na roštilju...
ИзбришиZa neki dan, obavezno pogledaj moj stari post - goveđi rep. Radim reviziju :)
Neverovatno da to svaki dan neko čita a ja nisam zadovoljan kako je ispalo.
Mislim da ću ovaj put dam mu... Nego da ne psujem :)
Prije svega hvala ti na pojašnjenju za ribič , a što se ovoga tiče Old Chef je odlično organizirao i obavio posao, pripremljeno u tanjuru mi izgleda odlično, ali sirovo...., hm :), mislim da bih prvo trebala probati pa reći volim li ili ne.
ОдговориИзбришиNisam nikad jela, niko mi nikad nije ni ponudio. Gricnula bih to ali da ja ne pravim.
ОдговориИзбришиMa, OK su. Skroz su neutralni. U poređenju sa škembićima od kojih smrdi ceo kvart.
ИзбришиKupio sam još 6. Spremaću ih u kutliću, za drugare sa fudbala.
Da li želite da prodate bubreg? ili Tražite priliku da prodate svoj bubreg za novac zbog finansijskog prekida i ne znate šta da radite, onda nas kontaktirajte danas i mi ćemo vam ponuditi dobar iznos za vaš bubreg. Moje ime je (Doktor Elvis Whyte) sam frenolog u našoj bolnici i specijalizirao se za operaciju bubrega i bavimo se kupovinom i transplantacijom bubrega sa živim odgovarajućim donatorom. Kontakt Email: doctorelviswhyte@gmail.com ili whatsapp +2347083629144 za više informacija
ОдговориИзбриши