понедељак, 10. децембар 2012.

Piroške


























Potrebno:

  • 8-9 krompira srednje veličine (možda nešto više od 500 grama oljuštenog krompira)
  • 500 grama brašna
  • prstohvat soli
  • jedno ili dva jaja
  • 200 grama tanko narezane praške šunke
  • 200 grama tanko narezanog kačkavalja
  • 200 grama prezle
  • ulje za prženje


Vreme pripreme: 1 sat.
Težina: srednje teško.

Krompir oljuštimo, iseckamo na kockice i skuvamo u slanoj vodi. Procedimo i dobro osušimo. Ostavimo da se malo ohladi pa ispasiramo.  Dodamo prstohvat soli, jaje i brašno. Umesimo testo kao za knedle sa šljivama. Na radnu površinu nanesemo malo brašna pa na njemu razvlačimo testo u oblike približno kvadratnog oblika, recimo 10x10 cm i debele nekih 6-7 mm. Na svaki stavimo po parče šunke i parče kačkavalja. Srolamo. Gotove rolne dobro uvaljamo u prezlu i pržimo u dubokom ulju, da porumene sa svih strana.