недеља, 4. мај 2014.

Kebab & Tabbouleh



























Da se poigram sa nekim mesom prestalim od 1. maja. Sjajna večera  4 osobe:

  • oko 800 grama mlevenog mese (Ovo je roštilj meso - znači junetina i svinjetina, možda i ovčetina... Taman kako mi treba.)
  • dve ravne kašičice garam masale
  • kašičica dimljene ljute aleve paprike
  • dva sitno naseckana čena belog luka
  • dve kašičice sitno seckane sveže nane


Vreme pripreme: oko 30 minuta.
Težina: lako.

Potrebno je samo umesiti meso sa začinima. Neverovatno kako će  par kašičica promeniti ukus obične pljeskavice. Inače ovo i jesu četiri neispečene pljeskavice ostale od prvomajskog uranka. Prerađene u 8 kebaba. Napravite od umešenog mesa 8 loptica, a zatim ih rukom oblikujete u ovakve kebabe oko ražnjića (bolje drvenog). Ispecite na dobro nauljanom gril tiganju ili još bolje na roštilju. Da sa svih strana porumeni.

Da dopunimo ugođaj libanska Tabbolue salata:

  • šolja bulgura
  • dve šolje vode
  • sitno seckan 1 paradajz (najpre mu izvadite deo sa semnkama)
  • sitno seckan 1 krastavac (nisam ljuštio koru)
  • sitno seckan crveni luk
  • šaka sitno seckanog peršuna (može i mnogo više - ovo bi trebalo da bude salata sa peršunom; može i bez bulgura)
  • ja sam dodao i malo sitno seckane sveže nane
  • sok od pola limuna
  • dve kašike maslinovog ulja
  • so i biber
  • može se dodai i malo nara, sumak i sl.


Bulgur se ubaci u ključalu vodu, vri par minuta i onda ostavi... Za 10-15 minta upi će svu vodu. Malo se prohladi i zatim izmeša sa ostalim sastojcima.