Nije baš kačamak. Ne znam da l' se ovo što sam napravio od palente zove kačamak. Svejedno, ovako pravim i kačamak od belog ili žutog kukuruznog brašna. Malo ga je teže skuvati da bude onako gladak i bez grudvica. Ja obično razmutim kukuruzno brašno u mlakoj vodi, pa onda pustim da lagano krčka, pri čemu odnos vode i brašna određujem onako, što bi rekli, odokativno. Da se vratim na palentu (to je mnogo jednostavnije, ali ne i ukusnije), za 4 osobe:
- 200 grama palente
- 800 ml vode
- prstohvat soli
- dve šake grubo izmrvljenog bajatog hleba
- dve kašike prezle
- šaka sitno naseckne dimljene slanine
- prstohvat soli
- prstohvat aleve paprike
- 3 kašike maslinovog ulja
Vreme pripreme: oko 30 minuta.
Težina: srednje teško.
Stavite vodu da se zagreje. Dodate so. Neposredno pred ključanje polako sipate palentu i neprekidno mešate. Palenta je onako krupna i gruba, ne lepi se pa nećete imati problema da to skuvate glatko i bez grudvica. Trebaće vam 2-3 minuta. Odložite da se malo ohladi.
Za to vreme na maslinovom ulju propržite slaninicu, a onda i hleb i prezle. Pržite 15-20 minuta na nižoj temperaturi. Da ne zagori, da se lagano osuši i bude super-hrskav.
Sad kašikom vadite grudve palente i ubacujete ih u tiganj sa hrskavim hlebnim mrvicama; uvaljate ih u njih.
Da pogledamo i neke varijacije na temu - Dakle, ovo se može napraviti od palente, žutog ili belog kukuruznog brašna (što bi rekli sa "potočare"). Dalje, u sve se na kraju kuvanja može dodati 50-ak grama maslaca, a može i bez njega. To je već 6 kombinacija. Onda, ove mrvice se mogu napraviti sa maslinovim uljem, sa običnim suncokretovim uljem. Ali i sa svinjskom mašću. Pa kad odozgo narendate i neki dobar ovčiji sir...
Mogao bih tako u nedogled. Evo samo još jednog predloga. Napravite malo više ovog kačamaka, ne stavljajte maslac i ne koristite mast, tako ćete moći da ono što preostane poslužite hladno, kao prilog uz ručak. Recimo ovakve "Jednostavne lovačke šnicle".
http://blog-chef.blogspot.com/2012/12/jednostavne-lovacke-snicle.html
Sjajno.
ОдговориИзбришиStaraću se :)
ИзбришиObožavam sve ove varijacije. Najomiljeniji mu je uz ovčiji gulaš.
ОдговориИзбришиOvčiji gulaš? Kako se toga nisam setio? Probam ovih dana... Hvala.
Избриши