Potrebno:
- jagnjeći but
- 6-7 manjih čenova belog luka
- 6-7 iglica (listova?) ruzmarina
- biber u zrnu
- komadići dinljene slanine (nije baš marokanski, ali ako neko voli)
- 2-3 kašike ulja
- 150 ml vode (ili piva)
- so i biber po ukusu
Za dodatak:
- šolja pirinča
- dve i po šolje vode
- pola kašičice šafrana
- so i biber po ukusu
- dve-tri suve smokve, seckane na kockice
- 3-4 suve kajsije, seckane na kockice
- 2 kašike suvog grožđa
- 4-5 urmi, oslobođenih od koštica i naseckanih na kockice
Jagnjeći but. Vrhom noža napraviti 10-ak zareza, pa špikovati belim lukom,
biberom u zrnu, ruzmarinom, po želji i komadićima dimljene
slanine. Salt & Papper. Peći u rerni, poprskano sa malo ulja, podliveno
čašom vode, poklopljeno; otprilike dva sata na 180oC. Skloniti
poklopac i završiti pečenje sa 10-15 minuta na 220oC.
Dodatak. Pirinač pre kuvanja više puta isprati hladnom vodom (tako se zrna
neće slepiti u toku kuvanja). Šolju pirinča preliti sa dve i po šolje
vode. So i biber. Kada voda proključa, smanjiti temperaturu na minimum ("na jedinicu") i kuvati
dok sva voda ne izvri. Na sredini kuvanja, pirinču dodati malo šafrana, za lepu
žuto-narandžastu boju (može i pola kašičice karija); a zatim na kockice
naseckane suve kajsije i suve smokve; suvo grožđe i sl.
Нема коментара:
Постави коментар