Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

понедељак, 25. новембар 2013.

Ćurka & kesten


























Ćurka, jedina životinja pametnija od čoveka. Barem po Homeru Simpsonu. Za 6 osoba biće vam dovoljna jedna od 4kg. Ne mora da bude jako pametna. Dakle:

  • ćurka
  • 20-ak kestena (Najpre se zaseku nožem pa ispeku na ringli ili u rerni, zatim se oljušte i najzad grubo naseckaju.)
  • 2-3 grančice ruzmarina
  • 2-3 grančice žalfije
  • džigerica (Od iste ćurke. Ako nema kupite pileću; trebaće vam jedno 150 grama.)
  • manja glavica crvenog luka
  • 50 grama maslaca
  • polovina bajatog hleba (Samo sredina, grubo naseckana.)
  • so i biber
  • jedan čen belog luka
  • 50 ml ulja


Vreme pripreme: oko 3 sata.
Težina: zahtevno.

Operite, papirnim ubrusom dobro osušite, pa posolite ćurku. Uključite rernu na 220 stepeni C i bacite se na spremanje nadeva.


U većem tiganju na maslacu propržite sitno seckan luk. Kad bude staklasto providan dodajte naseckanu džigericu. Zatim hleb, so, biber, malo žalfije i ruzmarina. Na kraju i   kestenje. Sve u svemu, pržite 15-ak minuta i onda smesom napunite ćurku.

Ćurku prelijete sa 50 ml vrelog ulja.  Ubacite u rernu, prethodno zagrejanu na 220 stepeni C. Najbolje peći u metalnom pekaču sa poklopcem ili je prekriti alu-folijom.  Posle 10 minuta smanjite temperatur na 180 stepeni C i pečete još 2 i po sata (recimo 30 minuta po kilogramu). 

Poslednjih 10 minuta možete skloniti poklopac ili foliju, premazati ćurku sa malo rastopljenog maslaca u koji ste dodali sitno seckan ruzmarin i beli luk; peći je otkrivenu da lepo porumeni.


Za sos možete pogledati moj sos za goveđu pečenicu:

http://blog-chef.blogspot.com/2012/10/sos-za-goveu-pecenicu.html

To je neki univerzalni ali prilično komplikovan recept. Evo nešto mnogo jednostavnije, a podjednako ukusno. Za 400 ml sosa trebaće vam:

  • dve skuvane šargarepe
  • komadić skuvanog paškanata
  • komadić skuvanog celera
  • 150 ml vruće supe
  • 20 grama maslaca
  • malo seckanog ruzmarina čen 
  • belog luka
  • 100 ml safta od pečenja
  • kašičica samlevenih sušenih 
  • kašičica Worcestershire sosa
  • so i biber


U posudu koja obično ide uz štapni mikser (one za pracljenje majoneza) ubacite šargarepu, paškanat, celer, maslac i supu. Izmutite dobro štapnim mikserom. I dobijete šta? Fenomenalnu kašicu za osmomesečnu bebu, koju spremam svaki dan. Postaće sosem  kada dodate beli luk, mleveni vrganj, saft od pečenja i Worcestershire. 

I eto vam super sosa, bez prženja brašna i mučenja sa grudvicama.

Pri tom, možete kombinovati različite sastojke: karfiol, brokoli, grašak, krompir. Mislim za sos ali i kašicu za bebe. 



Turkey & Chestnuts


Turkey, the only animal smarter than man. At least according to Homer Simpson. For 6 people has a sufficient one of 4kg. It does not have to be very smart. So:

  • turkey
  • 20- chestnut (first cut them with a knife and bake on the stove or in the oven, then peeled and roughly chop)
  • 2-3 sprigs of rosemary
  • 2-3 sprigs of sage
  • liver (from the same turkey. you'll need a 150 gr)
  • small red onion
  • 50 grams of butter
  • half of a yesterdays bread (roughly chopped)
  • salt and pepper
  • one clove garlic
  • 50 ml oil

Wash the turkey, dry thoroughly with paper towels and season with salt. Turn oven to 220 degrees C.

In a large frying panon a little butter fry finely chopped onions. When it's glassy translucent add the chopped liver. Then: bread, salt, pepper, a bit of sage and rosemary. Finally add chestnuts. Fry 15 minutes and then  fill the turkey.

Pour  50 ml of hot oil over the turkey. Put turkey in the oven, preheated to 220 degrees C. Cover with aluminum foil. After 10 minutes reduce the temperature to 180 degrees C and bake for another 2 and a half hours (say 30 minutes per kilogram).


For the last 10 minutes, you can remove  foil, coat the turkey with a little melted butter to which you add the finely chopped rosemary and garlic.