Peanut Chicken. English translation at the bottom of this page.
Mala improvizacija. Planirao sam kari od piletine, mlevenog kikirikija i kokosa. Naseckao sam piletinu na kockice i dodao joj sok od pola limuna i pola limete; malo sitno seckane zelene ljute papričice. Ostavio sam je da se marinira 1 sat. Onda sam se pomučio oko otvaranja kokosa samo da bih shvatio da se pokvario. Dakle, piletina bez kokosa, za dve osobe:
- 350 grama pilećeg filea (Naseckan na kockice koje su 1 sat marinirane u soku od pola limuna, pola limete i sa malo ljute papričice.)
- 3 kašike ulja od kikirikija
- jedna crvena paprika - seckana na štapiće
- jedna šargarepa - seckana na štapiće
- čen belog luka - sitno seckan
- dva mlada crna luka - zeleni deo seckan na komadiće oko 3cm
- prstohvat samlevenog kima
- prstohvat samlevenog korijandera
- prstohvat bibera
- po želji pola kašičice ljute aleve paprike
- šaka kikirikija
- 4 kašike soja sosa
- 1 kašika Vorčester sosa
- 100 ml vode sa razmućenom punom kašičicom gustina
Vreme pripreme: 20 minuta.
Težina: lako.
Dobro zagrejte vok. Sipajte ulje. Ubacite piletinu i pržite je na jakoj vatri 6-7 minuta. Dodajte začine. Ubacite sve preostale sastojke. Pržite još 5 minuta. Dodajte soja sos i Vorčester. Dodajte kikiriki. Pržite još 2 minuta. Sipajte vodu sa gustinom i isključite ringlu. Taman će da vri još par minuta da se napravi lep sos.
Peanut Chicken
Serves for two:
- 350 grams of chicken fillet (Chopped into cubes, marinated 1 hour in the juice of half a lemon, half a lime and a bit of chopped hot peppers.)
- 3 tablespoons peanut oil
- one red paprika - chopped into sticks
- one carrot - chopped into sticks
- clove garlic - finely chopped
- two spring onions - green part chopped into pieces about 3cm
- pinch of minced caraway
- pinch of minced coriander
- pinch of pepper
- handful of peanuts
- 4 tablespoons soy sauce
- 1 tablespoon Worcestershire sauce
- 100 ml of water with a teaspoon full of cornstarch
Preparation time: 20 minutes.
Weight: easy.
Good heat the wok. Pour oil. Add chicken
and cook on high heat 6-7 minutes. Add the spices. Add paprika, carrot, spring
onion & garlic. Cook for another 5 minutes. Add the soy sauce and Worcestershire.
Add peanuts. Cook for another 2 minutes. Pour in the water with cornstarch. Let
it boil for a few minutes to make a nice
sauce.
Ovo je odlično. Ne volim piletinu, pa nije za mene, ali mojima će se svidjeti, naročito zato što ima i kikirikija. Vidim da se radi o cuminu, ne o kimu, jer to su dva sasvim različita začina. Bilježim!
ОдговориИзбриши
ИзбришиHvala.
Nije kumin, baš sam samleo kim. Loše sam preveo. Imam i kumin,samleven, sviđa mi se ali je vrlo jak, teži da dominira. Više volim kim.
Inače ovo ti je super i sa svinjetinom. Moj omiljeni svinjski file.
Caraway
ИзбришиObožavamo!!! Moj suprug slično jelo često pravi, ali bez piletine već sa brdo raznog povrća!
ОдговориИзбришиPa da, gomila raznog povrća, kratko "isprepadana" u voku i onda malo začina, soja sos i gustin. Nema greške. Pozdrav za supruga.
Избриши