Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

уторак, 22. јануар 2013.

Svinjski file & Burgundy mushrooms



























Pork tenderloin & Burgundy mushrooms. English translation at the bottom of the page. Ovo bi bio - Svinjski file 5. U stvari hteo sam da prezentujem ove fenomenalne pečurke. Svinjski file je tu, onako, sekundaran. Koristim ga jer mi odgovaraju cena i kvalitet. A vrlo se brzo i jednostavno sprema. Sve u svemu jedan od boljih komada mesa. Dakle, po osobi:
  • komad svinjskog filea od oko 200 grama
  • kašičica sušenog ruzmarina (može se sitno naseckati svež ruzmarin)
  • kašičica majčine dušice (takođe može sveža)
  • kašičica krupnije samlevenog bibera
  • kašičica bibera u zrnu
  • dobar prstohvat soli
  • 20-ak grama maslaca


Vreme pripreme: 15-ak minuta.
Težina: lako.

Komad filea posolimo. Pa uvaljamo u biber, majčinu dušicu i ruzmarin. Spremamo na srednjoj temperaturi, na rastopljenom maslacu, uz povremeno okretanje, 15-ak minuta. Ako ga ostavite još pet minuta neće biti roze u sredini. Pa ko kako voli. 





E sad glavno, pečurke:

  • 50 grama maslaca (Sad kad sam probao pečurke i obzirom da se služe hladne, ja bi ovaj maslac zamenio sa 2-3 kašike maslinovog ulja.) 
  • pakovanje šampinjona
  • glavica crvenog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • so i sveže samleveni crni biber
  • kašičica majčine dušice
  • kašika senfa
  • dve-tri kašike Worcestershire sauce
  • 150 ml pilećeg bujona (ili bujona od povrća)
  • 150 ml crnog vina (Burgundac... ili bilo koje crno vino. Ja sam koristio Frankovku)

Vreme pripreme: verovali ili ne 7-8 sati (Prenosim recept u originalu. Onako kako sam ga skinuo. Naravno da pečurke mogu da se jedu već posle 7-8 minuta. Ovo vreme je potrebno da dobiju boju kao na slici. Inače takve su i kad se iseku.)
Težina: zahtevno.

U pogodnoj šerpi (najbolje neka teška, sa debelim dnom), na maslacu propržimo crveni luk. Dodamo beli luk, biber, majčinu dušicu, malo soli. Ubacimo i cele šampinjone. Pržimo 10-ak minuta na srednjoj temperaturi. Dodajemo Worcestershire, bujon i crno vino. Pustimo da vri 30-ak minuta.

E sad, predlog je da se sve to prebaci u onaj lonac za kuvanje, na struju. Mislim da se kod nas zove "Krčko". Ja to nemam. Ja sam poklopio šerpu i smanjio temperaturu na najmanje (1/2). Da jedva primetno krčka. I ostavio tako recimo 4h (od 20h do 24h). Posle sam isključio i ostavio preko noći. Tri sata pre serviranja pustio sam da još jednom provri  i ostavio da se hladi dok ne dođu gosti. 

Poslužio sam ih za Svetog Jovana, onako kao meze.

Za sebe i za ovu blog prezentaciju, sam spremio svinjski file. 

























Burgundy mushrooms

Ingredients:

  • 50 grams of butter 
  • package of mushrooms (button mushrooms)
  • 1 red onion
  • 2-3 cloves of garlic
  • salt and freshly ground black pepper
  • teaspoon of thyme
  • tablespoon mustard
  • two or three tablespoons of Worcestershire sauce
  • 150 ml chicken broth (or vegetable broth)
  • 150 ml of red wine (Burgundy... or any red wine.)


Clean mushrooms and set aside.

In a heavy-bottomed pot, cook butter, onion, garlic, Worcestershire sauce, thyme, mustard, salt and pepper on medium until onions are translucent.

Add wine, broth and mushrooms.  Bring to a boil for 10 minutes.


Transfer mixture to a crock-pot and let cook covered on low overnight (6-8 hours). Cook them a little bit more before serving.  Say 20 minutes and let them cool.  The mushrooms should be a deep brown color.

Pork tenderloin

Pieces of tenderloin roll into rosemary-thyme-salt-pepper mixture. Gril them on a little butter for 15 minutes.