Pork tenderloin & Burgundy mushrooms. English translation at the bottom of the page. Ovo bi bio - Svinjski file 5. U stvari hteo sam da prezentujem ove fenomenalne pečurke. Svinjski file je tu, onako, sekundaran. Koristim ga jer mi odgovaraju cena i kvalitet. A vrlo se brzo i jednostavno sprema. Sve u svemu jedan od boljih komada mesa. Dakle, po osobi:
- komad svinjskog filea od oko 200 grama
- kašičica sušenog ruzmarina (može se sitno naseckati svež ruzmarin)
- kašičica majčine dušice (takođe može sveža)
- kašičica krupnije samlevenog bibera
- kašičica bibera u zrnu
- dobar prstohvat soli
- 20-ak grama maslaca
Vreme pripreme: 15-ak minuta.
Težina: lako.
Komad filea posolimo. Pa uvaljamo u biber, majčinu dušicu i ruzmarin. Spremamo na srednjoj temperaturi, na rastopljenom maslacu, uz povremeno okretanje, 15-ak minuta. Ako ga ostavite još pet minuta neće biti roze u sredini. Pa ko kako voli.
E sad glavno, pečurke:
- 50 grama maslaca (Sad kad sam probao pečurke i obzirom da se služe hladne, ja bi ovaj maslac zamenio sa 2-3 kašike maslinovog ulja.)
- pakovanje šampinjona
- glavica crvenog luka
- 2-3 čena belog luka
- so i sveže samleveni crni biber
- kašičica majčine dušice
- kašika senfa
- dve-tri kašike Worcestershire sauce
- 150 ml pilećeg bujona (ili bujona od povrća)
- 150 ml crnog vina (Burgundac... ili bilo koje crno vino. Ja sam koristio Frankovku)
Vreme pripreme: verovali ili ne 7-8 sati (Prenosim recept u originalu. Onako kako sam ga skinuo. Naravno da pečurke mogu da se jedu već posle 7-8 minuta. Ovo vreme je potrebno da dobiju boju kao na slici. Inače takve su i kad se iseku.)
Težina: zahtevno.
U pogodnoj šerpi (najbolje neka teška, sa debelim dnom), na maslacu propržimo crveni luk. Dodamo beli luk, biber, majčinu dušicu, malo soli. Ubacimo i cele šampinjone. Pržimo 10-ak minuta na srednjoj temperaturi. Dodajemo Worcestershire, bujon i crno vino. Pustimo da vri 30-ak minuta.
E sad, predlog je da se sve to prebaci u onaj lonac za kuvanje, na struju. Mislim da se kod nas zove "Krčko". Ja to nemam. Ja sam poklopio šerpu i smanjio temperaturu na najmanje (1/2). Da jedva primetno krčka. I ostavio tako recimo 4h (od 20h do 24h). Posle sam isključio i ostavio preko noći. Tri sata pre serviranja pustio sam da još jednom provri i ostavio da se hladi dok ne dođu gosti.
Poslužio sam ih za Svetog Jovana, onako kao meze.
Za sebe i za ovu blog prezentaciju, sam spremio svinjski file.
Burgundy mushrooms
Ingredients:
- 50 grams of butter
- package of mushrooms (button mushrooms)
- 1 red onion
- 2-3 cloves of garlic
- salt and freshly ground black pepper
- teaspoon of thyme
- tablespoon mustard
- two or three tablespoons of Worcestershire sauce
- 150 ml chicken broth (or vegetable broth)
- 150 ml of red wine (Burgundy... or any red wine.)
Clean mushrooms and set aside.
In a heavy-bottomed pot, cook butter, onion, garlic, Worcestershire sauce, thyme, mustard, salt and pepper on medium until onions are translucent.
Transfer mixture to a crock-pot and let cook covered on low overnight (6-8 hours). Cook them a little bit more before serving. Say 20 minutes and let them cool. The mushrooms should be a deep brown color.
Pork tenderloin
Pieces of tenderloin roll into rosemary-thyme-salt-pepper mixture. Gril them on a little butter for 15 minutes.
Нема коментара:
Постави коментар