Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

четвртак, 19. јул 2012.

Punjene tikvice


























English translation is at the bottom.

Za četiri osobe potrebno:

  • 4 tikvice srednje veličine
  • 400 grama mlevenog mesa (junetina i svinjetina, pola-pola)
  • 300 grama pirinča (prethodno skuvan ili polu-skuvan, da skratimo vreme pripreme)
  • dve manje glavice crnog luka, sitno seckan
  • 2-3 čena belog luka, krupnije seckan
  • ravna kašičica aleve paprike
  • ravna kašičica biljnoig začina
  • so i biber po ukusu
  • dva paradajza naseckana na kockice 
  • 100 ml vode
  • 2 kašike ulja


Prilog:

  • čaša kisele pavlake (180ml)
  • dve kašike majoneza
  • 4 kašike rena
  • šaka sitno seckanog svežeg peršuna
  • so i biber po ukusu


Vreme pripreme: 45 minuta.
Težina: srednje teško.

Najpre spremimo nadev. Sitno iseckamo crni luk. Kratko ga pržimo, dok ne postane staklasto providan. Dodamo meso, pržimo dok ne promeni boju. Dodamo prethodno skuvan pirinač. Dodamo beli luk i začine. Pržimo još par minuta i sklonimo sa vatre.

Pripremimo tikvice. Svakoj odesečemo krajeve, a onda je presečemo po polovini. Od svake dobijemo dve, koji mogu da stoje na užem delu, kao ove dve na slici. Sada ih izdubimo kafenom kašičicom. Izvadimo sav onaj deo sa semenkama. U svaku treba da stane stotinak grama nadeva. Poređamo ih, tako napunjene, uspravno u dublju glinenu posudu za pečenje u rerni. Podlijemo ih čašom vode u koju dodamo dve kašike ulja i sitno seckan paradajz. To će nam biti sos. U rernu na 180-200 stepeni C, oko 30 minuta.

Poslužimo uz pavlaku sa renom, majonezom i svežim peršunom.




Stuffed Zucchini

Serves for 4:


  • 4 medium-size zucchini
  • 400 grams of minced meat (beef and pork)
  • 300 grams of rice (pre-cooked or semi-cooked, to shorten the cooking time)
  • two small onions, finely chopped
  • 2-3 cloves garlic, chopped 
  • teaspoon cayenne pepper
  • teaspoon herbal seasoning 
  • salt and pepper to taste
  • two tomatoes chopped into cubes
  • 100 ml of water
  • 2 tablespoons oil



Plus:


  • cup sour cream (180ml)
  • two tablespoons of mayonnaise
  • 4 tablespoons horseradish
  • handful of finely chopped fresh parsley
  • salt and pepper to taste



Preparation time: 45 minutes.
Weight: moderate.

First, prepare the stuffing. Finely chop onion. Briefly fry it until it becomes glass-like transparent. Add the meat, fry until it changes color. Add the pre-cooked rice. Add the garlic and spices. Fry for a few minutes and remove from heat.

Prepare zucchini. Cut of both tops, and then we cut them into halves. To get two pieces, who can stand on the narrow end, as the two in the picture. Now you scoop out  middle part of zucchini with a teaspoon. Take out the part with the seeds. Each zucchini should fit a hundred grams of filling. Arranges them into the deeper roasting pan. Pore in a glass of water, then add two tablespoons of oil and finely chopped tomatoes. That's going to be a gravy. Bake them In the oven at 180-200 degrees F, about 30 minutes.

When you serve them put some tomato sauce from the bottom of the roasting pan onto the top of each zucchini.





"Belice" sa Vlasine

























Za dve osobe potrebno:
  • jedan tanjir "belica" - sitne bele ribe, očišćene i posoljene
  • jedan tanjir "žutajki" - poznatih i kao "sunčanice", očišćene i posoljene
  • tri kašike kukuruznog brašna
  • tri kašike belog pšeničnog brašna
  • kašičica slatke aleve paprike
  • kašičica biljnog začina
  • prstohvat bibera

Preliv za "žutajke":
  • sitno seckan svež peršun, jedna šaka
  • dva čena krupnije seckanog belog luka
  • dve kašike maslinovog ulja
  • dve kašike belog vinskog sirćeta
  • sveže samleven zeleni biber


Preko "belica":

  • jedan paradajz (uklonjene semenke i naseckan na kockice)
  • dva čena belog luka, krupnije seckana
  • dve kašike maslinovog ulja
  • dve kašike limunovog soka
  • jedna kašika "iglica" ruzmarina
  • prstohvat sveže samlevenog belog bibera

Vreme pripreme: 20-ak minuta.
Težina: lako.




Prethodno napecati "belice" i "žutajke". I jedne i druge grizu u plićaku. Pa, kad neće ništa krupnije... Totalna osveta...


Izmešati kukuruzno brašno, pšenično brašno, alevu papriku, biljni začin i biber. Ribe uvaljati u ovu smešu i ispržiti u tiganju sa dosta ulja. 

Izmešati gore pomenute sastojke, pa preliti gotove ribe.

Hladno pivo!

"Žutajke" sa Vlasine





Za dve osobe potrebno:
  • jedan tanjir "belica" - sitne bele ribe, očišćene i posoljene
  • jedan tanjir "žutajki" - poznatih i kao "sunčanice", očišćene i posoljene
  • tri kašike kukuruznog brašna
  • tri kašike belog pšeničnog brašna
  • kašičica slatke aleve paprike
  • kašičica biljnog začina
  • prstohvat bibera

Preliv za "žutajke":
  • sitno seckan svež peršun, jedna šaka
  • dva čena krupnije seckanog belog luka
  • dve kašike maslinovog ulja
  • dve kašike belog vinskog sirćeta
  • sveže samleven zeleni biber


Preko "belica":

  • jedan paradajz (uklonjene semenke i naseckan na kockice)
  • dva čena belog luka, krupnije seckana
  • dve kašike maslinovog ulja
  • dve kašike limunovog soka
  • jedna kašika "iglica" ruzmarina
  • prstohvat sveže samlevenog belog bibera

Vreme pripreme: 20-ak minuta.
Težina: lako.


Prethodno napecati "žutajke" i "belice". Inače "žutajke" ili "sunčanice", donesene su u Evropu iz Amerike kao akvarijumske ribe. Većina mojih kolega ribolovaca smatra da se one ne jedu. Ja jedem sve što upecam. Greota da se baci. 

Izmešati kukuruzno brašno, pšenično brašno, alevu papriku, biljni začin i biber. Ribe uvaljati u ovu smešu i ispržiti u tiganju sa dosta ulja. 

Izmešati gore pomenute sastojke, pa preliti gotove ribe.

Hladno pivo!