петак, 14. септембар 2012.

Pasta sa komoračem i dimljenim lososom

























Tagliatelle with smoked salmon & fennel. English translation at the bottom of the page. 

Za dve osobe:

  • pola pakovanja širokih rezanaca
  • oko 200 grama komorača, sitno naseckanog
  • 4-5 inćuna
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • dve kašičice limunovog soka
  • kašika maslaca
  • sveže mleveni biber
  • 100 grama dimljenog lososa - iseckanog na trake
  • list od komorača, za dekoraciju





Vreme pripreme: 20 minuta.

Težina: lako.



U veću šerpu staviti vodu da provri. So i malog maslinovog ulja. Ubaciti rezance i kuvati 10-ak minuta. Nikako ne prekuvati. Ocediti.

U tiganju na malo maslinovog ulja i maslaca zagrejati naseckane inćune. Pobiberiti i dodati limunov sok. Ubaciti komorač. Ubaciti rezance i lososa. Preliti sa još malo maslinovog ulja i dobro izmešati.

Inače, komorač je dvogodišnja biljka. Raste po mediteranu i verovatno kod nas. Ima ovaj beli deo pod zemljom, stabla koja su zelena i rastu do dva metra i listove poput mirođije. Liči na celer a ima miris na anis (ouzo).  Negde se i prodaje kao anis. Negde kao komorač. Video sam i natpis - komorač (anis). Čini se da je to isto, mada na internetu ima i drugačijih podataka. Nećete pogrešiti ni sa anisom ni sa komoračem. Pravio sam i sa celerom. To sam video od jedne TV-kuvarice iz Hrvatske, Ane.   Sjajan recept. 


Tagliatelle with smoked salmon & fennel

For two:


  • half a package of wide noodles
  • about 200 grams of fennel, finely chopped (you can use celery as well)
  • 4-5 anchovy
  • 4-5 tbsp olive oil
  • two tablespoons of lemon juice
  • tablespoon butter
  • freshly ground pepper
  • 100 grams of smoked salmon - cut into strips
  • list of fennel, for decoration


Preparation time: 20 minutes.
Weight: easy.



In a large saucepan bring the water to a boil. Put in some salt and olive oil. Put the noodles into the water and cook for 8-10 minutes. Drain.

In a frying pan in heat a little olive oil and butter, then add  the chopped anchovies. Add pepper and add lemon juice. Insert fennel. Insert the noodles and salmon. Pour a little olive oil and mix well.














Brancin




























Za 4 osobe:



  • 4 brancina, od po 350-400 grama 
  • veza svežeg peršuna 
  • 5-6 čenova belog luka 
  • so i sveže samleveni crni biber 
  • 6-7 kašika maslinovog ulja 



Vreme pripreme: 30-45 minuta.
Težina: zahtevno ( mada je brancin čini mi se najbolja riba za roštilj jer ima debelu i masniju kožu - manje se lepi i ne raspada se).




Brancine očistiti, posoliti, pobiberiti i napuniti mešavinom sitno seckanog peršuna i belog luka. Svakog dobro namazati maslinovim ulje. Peći na roštilju sa što manje manipulacija, pipanja, proveravanja. Staviti da se dobro ispeče jedna strane i samo jednom okrenuti. Rešetka neka je takođe dobro nauljana i vrela. Nije loše staviti ih na vrelu rešetku bliže žaru samo da se malo naglo zapeku kako se ne bi zalepili. Onda ih podignemo i pečemo na slabijoj vatri 10-15 minuta. Pa ih okrenemo. Druga strana je obično manji problem.



Naravno špricer se podrazumeva. Pošto mi je ovo "morski" recept, špricer najbolje - leden, tanak, sa kockicama leda i kriškom limuna.


Prilog je krompir, naseckan na kockice i skuvan u slanoj vodi. Na polovini kuvanja krompira dodao sam bamiju(ili bamije); malo zeleno povrće koje liči na papričicu samo što je na poprečnom preseku nekako šestougaono. Nema neki specifičan ukus ali pri kuvanju oslobađa neku sluz koja sjajno vezuje ostale sastojke. Zato je u Makedoniji često koriste za đuveč; neizostavna u turlitavi.


Grilled sea buss
Serves for 4:


  • 4 sea bass, from 350-400 grams per
  • fresh parsley
  • 5-6 cloves of garlic
  • salt and freshly ground black pepper
  • 6-7 tbsp olive oil


Preparation time: 30-45 minutes.
Weight: demanding (although, the bass seems to me the best fish for grill because it has a thick and oily skin - less sticking and not fall apart).


Sea bass clean, season with salt and pepper and fill with the mixture of finely chopped parsley and garlic. Each fish spray with olive oil. Bake on grill with minimum manipulation, touching, testing. Put to bake one side. Turn only once. A grid should be well-oiled and hot.