понедељак, 22. јул 2013.

Chicken Kiev


























Evo jednog "klasika" poreklom iz Ukraine. Mada ga i neki Rusi prisvajaju. Spremao sam ovo za najboljeg drugara, koji je posle malo dužeg studiranja najzad postao doktor. Neka mu je sa srećom. Da je živ i zdrav. Da se brzo zaposli. Pa za koju godinu da slavimo i penziju.


Za 4 osobe:

  • 4 pileća filea
  • 120 grama maslaca
  • dve kašike sušenog estragona
  • dve kašike sitno seckanog svežeg peršuna
  • so i biber po ukusu
  • jedno jaje
  • brašno
  • prezla


Za dodatak:

  • dva sitno narendana kisela krastavčića
  • pola glavice crnog luka i par čenova belog luka - sve sitno narendano
  • 100-ak grama majoneza
  • dve kašike sanfa
  • dve kašike limunovog soka
  • so i biber

Vreme pripreme: sve u svemu oko 2 sata.
Težina: zahtevno.


Počnite od maslaca koji je malo stajao na sobnoj tempereturi. Stavite ga u tanjir, dodajte mu estragon i peršun pa viljuškom sve dobro izgnječite i pomešajte. Sada to podelite na 4 dela pa rukama od svakog dela napravite valjak, veličine prosečnog balkanskog ćevapa (bugarske ne računam). Odložite to u zamrzivač dok spremate ostalo. Recimo 1 sat.

Svaki komad mesa zasecite uzduž, otvorite ga kao knjigu, stavite ga na dasku za sečenje, prekrijte celofanom i dobro ga izlupate kuhinjskim čekićem. Da se istanji na nekih 5 mm debljine. Sada ga možete nožem malo oblikovati da dobije približno oblik pravougaonika. Svaki posolite i pobiberite.

Izvadite maslac iz zamrzivača. Svaki valjak od maslaca postavite na komad mesa, preklopite po malo sa strane i onda srolate.

Rolne idu u brašno, pa u umućeno jaje, pa u prezlu. Klasika.

Mogu se ispržiti u dubokom ulju u tiganju. Ali mnogo bolje u fritezi. Ja sam ih spremao u fritezi po 10 minuta. Ideja sa zamrzavanjem maslaca sada postaje jasna. Treba pogoditi dužinu pečenja tako da meso bude pečeno a da se sav maslac ne istopi. Skoro da sam pogodio. Možda bi bolje bilo 8-9 minuta. 


Chicken Kiev


Serves for 4:
  • 4 chicken fillets
  • 120 grams of butter
  • two tablespoons dried tarragon
  • two tablespoons finely chopped fresh parsley
  • salt and pepper to taste
  • one egg
  • flour
  • bread crumb

Sauce:
  • two finely grated pickles
  • half an onion and a couple cloves of garlic - all finely grated
  • 100 grams of mayonnaise
  • two tablespoons mustard
  • two tablespoons of lemon juice
  • salt and pepper

Preparation time: about 2 hours.
Weight: tricky.

Start with butter. Place it on the plate, add the tarragon and parsley and good mash and mix with a fork. Now divide this into 4 parts and use your hands to make cylinder from each part. Say 8 cm in lenght.  Dispose in freezer while preparing the rest. Let's say one hour.

Each piece of meat cut lengthwise but not all the way. Open it like a book, put it on the chopping board, cover with some plastic foil. Take a cooking hammer and beat a hell out of it. Make it about 5 mm thick. Salt and pepper.

Remove the butter from the freezer. Each roll of butter, place on a piece of meat, fold a little to the side and then make a roll.

Rolls go into flour, the scrambled egg, then in bread crumbs. Classic.

You can fry it in hot  pan with a lot of oil . But much better in the fryer. I've made them in the fryer in 10 minutes.