четвртак, 14. јун 2012.

Lignje 4


























Za dve osobe:

  • pakovanje smrznutih lignji (oko 350-400 grama, očišćene i naseckane na kolutiće; bez pipaka)
  • kašičica kukuruznog skroba
  • tri kašike soja sosa
  • tri kašike susamovog ulja
  • ulje za prženje (100-ak mililitara)
  • 4-5 mlada crna lika, iseckana na komadiće dužine oko 2 cm


Za sos:

  • 75ml pirinčanog vina (recimo belog vina sa dve kašičice šećera)
  • kašika svetlog soja sosa
  • kašičica sosa od ostriga
  • ravna kašičica gustina


Kineske lignje, sa mladim lukom. Izmešati kašičicu kukuruznog skroba (gustin) ili krompirovog brašna, tri supene kašike soja sosa, tri supene kašike susamovog ulja. Dodati očišćene i na kolutove naseckane lignje, izmešati i ostaviti 20-ak minuta u frižideru (oko 350g lignji, 150 sam iskoristio za salatu). Dobro zagrejati vok, sipati biljno ulje i kratko (2-3 minuta) na jakoj vatri pržiti lignje. Izvaditi. Prosuti višak ulja. Kratko pržiti mladi crni luk. Vratiti lignje i preliti smesom od: 75ml pirinčanog vina (recimo 5 supenih kašika), kašika soja sosa, kašičica gustina, kašičica sosa od ostriga. Kuvati još 5 minuta.


Lignje 3


























Za ovakvu salata/predjelo, trebaće vam:

  • 3-4 lignje, srednje veličine, iseckane na kolutove; i pipci
  • dve kašike sitno seckanog crvenog luka
  • kašika kapra
  • malo na kockice nsaeckanog paradajza
  • malo sitno seckanog svežeg peršuna
  • dva sitno iseckana čena belog luka
  • dve kašike limunovog soka
  • dve kašike maslinovog ulja
  • so & biber


Vreme pripreme: 15 minuta.
Težina: lako.

Lignje očistiti pa iseći na kolutove. Kolutove i pipke ubaciti u ključalu vodu i kratko prokuvati. Spremiti: sitno seckan crveni luk, kapar, paradajz (bez semenki, na kockice; može koktel paradajz ili sušeni paradajz), svež peršun, sitno seckan beli luk. Izmešati sa lignjama, posoliti, pobiberiti, dodati maslinovo ulje i limunov sok. I to je to.