U nekoj domaćoj TV seriji Nikola Kojo (očigledno veliki gurman) priča o hrani. Između ostalog i o sarmama, ali sa seckanim mesom. Već duže vreme planiram da ih spremam. Evo sjajne prilike - za Svetog Jovana. Za otprilike 25 sarmi potrebno:
- oko 600 grama junećeg buta
- oko 900 grama svinjskog vrata
- 2-3 kašike ulja
- 4 glavice crnog luka
- 6-7 čenova belog luka
- šaka pirinča
- jedna ili dve glavice kiselog kupusa
- kašičica mlevenog crnog bibera
- kašičica ljute aleve parike
- kašičica biljnog začina
- malo soli (oprezno računajte da je kupus slan, kao i biljni začin)
- kašika slatke aleve parike
- pola kašičice samlevenog belog bibera, pola kašičice samlevenog kima, pla kašičice samlevenog korijandera (Ovo sve možete da preskočite, ako hoćete klasičan ukus sarmi; ja sam hteo da malo iznenadim goste)
- oko 250 ml vode (Ja sam koristio pola vode pola rasola.)
Vreme pripreme: oko 12h.
Težina: mislim da je jasno, obzirom na vreme pripreme.
Najpre iseckamo meso. Na kriške, pa na trake i najzad na kockice. Veličine do 1cm. Sigurno se pitate zašto jednostavno ne kupimo mleveno meso. Ne znam, tako sam čuo na TV-u.
Na 2-3 kašike ulja kratko propržite sitno seckan crni luk. Dok ne postane staklasto providan. Sada dodate beli luk, pirinač, meso i začine. Pržite na nižoj temperaturi 20-ak minuta. Probate i doterate po ukusu. Zamotate sareme. Potrudite se da budu savršene.
Poređajte ih u posudu za pečenje u rerni koja ima poklopac. Prelijete vodom, da bude recimo jedan prst vode u posudi. Za ovako gusto poređane sarme za to će vam biti potrebno vrlo malo vode. U dva tri navrata proverite pa po potrebi dopunite. Sve u svemu meni je trebalo svega oko 250 ml vode. Poklopite i krčkate na 100-120 stepeni C, jedno 6-7 sati. Najbolje noć pre služenja. Na jeftinu struju. Jedino što ćete morati da ustajete da ih proveravate. Ali ako hoćete jeftino...
Možete ih za početak prekriti listovima kupusa da vam ne izgore prerano.
Idealno bi bilo prekriti ih dimljenom slaninom pa da se tako krčkaju. Ja je nisam imao. Dodao sam je kad sam podgrevao sarme.
Ostaje samo da ih sutradan podgrejete. Na 150 stepeni oko 45 minuta.
Čula sam i ja za seckano meso, da je to super. Perfektno smotane i divno napravljene. Samo me zanima ova šolja vode kojima se preliva, pošto ih ja prvo krčkam na šporetu ali nalivam i nalivam vode pa ond aidu u rernu. Verovatno je to zbog niske temperature. Ne znam da li si probao da dodaš sitno seckanu slaninu u mleveno meso. Jednom sam jela i fenomenalne su, ali tu ide dosta slaninice u odnosu na mleveno i mora sitno da se isecka. Sve u svem ovakvu sarmu volim, reš.
ОдговориИзбришиNIska temperatura, gusto zbijene sarme i obavezno poklopac. Evo, napisao sam gore tačno kako sam radio. Nalio sam jedan prst vode i dva ili tri puta dopunio. Ali sve u svemu nije otišlo više od 250 ml. Hvala za komentar. Ispravio sam i mislim da će ljudima sad biti jasnije...
Избриши12 sati! Mora da je jako ukusno. Nisam ranije vidjela i iako ne jedem bas nesto meso, probala bih ovo. Kako si ih samo ovako smotao perfektno? Moraces nam neki kurs organizovati za motanje :)
ОдговориИзбришиTo oko motanja moglo bi da se podvede pod grehe iz mladosti :)
ИзбришиE, da ovo moja mama vidi :) Ona nikada nije radila sarmu od mljevenog mesa. Uvijek ga je sjeckala, sitno, na kockice kao u Vašem receptu. Ja sam dugo mislila da se sarma samo tako radi, a kad sam kasnije vidjela da žene rade sarmu od mljevenog mesa, to mi je bilo jako čudno. Nije mi se sviđalo kada sam ju jela, jel mljeveno meso ostane kompaktno, slijepljeno u kuglu, naročito ako ima jako malo riže. Kada prerežete sarmu od sjeckanog mesa, ona se odmah lijepo rasipa i sasvim je drugi doživljaj jela.
ОдговориИзбришиMoja mama je i meso za punjenu papriku također sjeckala. Čudila sam se kako je imala strpljenja, jer je trebalo vremena da se nasjecka količina za nas petero velikih ljubitelja sarme i punjene paprike. Od junetine je uvijek koristila flam, a njega je stvarno teško sjeckati jer jako bježi ispod noža. Ima jedan trik: Staviti meso da se malo zamrzne, onda se reže kao od šale.
Baš mi je drago da sam i kod Vas naišla na sličan recept.
Hvala Nado. Hvala na savetu oko seckanja mesa, prilično sam se namučio sa ovim.
ИзбришиDragi Milane ako lečiš kao što kuvaš, prijavljujem se zaa nedaj bože.Ova sarma je više nego dobra!
ОдговориИзбришиUhdno d aiskoristim priliku da tebe I tvoje čitaoce pozovem na jednu lepu Nagradnu Igru kod mene na blogu pod nazivom Tradicionalno Srpski koja traje do kraja februara.Radovala bih da se prijaviš-Možeš koristiti recept koji si već objavio tako d aje lako sasvim.O uslovimo I načinu učestvovanja sve možeš pročitati na ovom linku
http://dzolistic.blogspot.co.nz/p/nagradna-igra.html
A ya objavljivanje zbirke tvojih recepta ideja ovde www.blurb.com
Pozić
Podelial sam sarmu na mojoj Facebook stranici
Hvala ti. Probaću da se uključim u igru. Mada su me na poslu, kao najmlađeg, opasno ubacili u mašinu. Mislim da imam par tradicionalnih recepata pa ću da se prijavim...
ИзбришиKad bolje razmislim imam i jedan neobjavljen, nije mi se svidela fotografija ali je super-tradicionalan...
ИзбришиNJamiiii,moja baka ih isto stavi u ono krckalo na struju,pa ih na tiho krcka celu noc :)
ОдговориИзбришиBake su zakon. Moja više ne može da kuva. Doživela je da joj ja kuvam. Čini mi se da joj se sviđa :)
Избриши