уторак, 30. април 2013.

Takos sa junetinom


























Za 5 takosa:

  • 5 tortilja
  • 2 kašike ulja
  • 300 grama mlevene junetine
  • manja glavica crnog luka, sitno seckana
  • jedna zelena ljuta paprika, sitno seckana
  • 5-6 kašika kečapa (Lepše bi bilo raditi sa pelatom ili paradajz pireom ili oljuštenim pa naseckanim paradajzom, pa malo više začina, pa malo duže krčkanje... Ali to bi nam oduzelo malo više vremena.)
  • pola kašičice bibera
  • dobar prstohvat soli
  • pola kašičice slatke aleve paprike
  • malo sveže samlevenog jalapeno čilija
  • 4-5 kašika pasulja (Onaj braon pasulj iz konzerve.)
  • 4-5 kašika kukuruza šećerca 
  • pola kockice crne čokolade (Već dva dana razbijam glavu odakle mi ovo? MIslim da je iz romana 2666 Roberta Bolanja. Radnja se delom odvija u Meksiku. Tamo roštiljaju na nekom ranču. Znam da spremaju ovčetinu tako što je zakopavaju u zemlju. I mislim da se negde pominje chili con carne, i da taj koji o njemu priča govori i o tajnom sastojku svoje bake - crnoj čokoladi. A možda sam čuo negde na TV-u.)
  • jedna šargarepa naseckana na štapiće
  • pola korena celera iseckanog na štapiće
  • 3-4 rotkvice iseckane na listiće
  • čaša kisela pavlake (200 ml)
  • so i biber po ukusu
  • kašičica kima


Vreme pripreme: oko 1 h.
Težina: srednje-teško.

Dakle spremam nešto kao chili con carne. Na malo ulja propržim luk. Dodam mlevenu junetinu i pržim dok ne promeni bolju. Dodam so, biber, čili, alevu papriku, sitno seckanu ljutu papričicu i kečap. Kao što rekoh lepo bi bilo staviti i paradajz pa pustiti da se lepo ukrčka, ali ovo je jednostavnija varijanta. Neka krčka 5 minuta. Dodajem pasulj, kukuruz, i tajni sastojak - kockicu crne čokolade.



Spremam i nešto svežije. Izmešam na prutiće naseckanu šargarepu, celer i listiće crvenih rotkvica sa pavlakom, solju, biberom i kimom.

Ostaje samo da kratko, obostrano, na teflonskom tiganju zagrejem tortilju. Stavim malo čilija i malo ove salate sa pavlakom i srolam. I tako 5 puta. 

Taco with ground beef

For 5 tacos :

  • 5 tortillas
  • 2 tablespoons oil
  • 300 grams of ground beef
  • small onion, finely chopped
  • one green chili pepper, finely chopped
  • 5-6 tablespoons of ketchup 
  • half a teaspoon of pepper
  • a good pinch of salt
  • half a teaspoon of sweet paprika
  • some fresh minced jalapeno chili
  • 4-5 tablespoons of kidney beans 
  • 4-5 tablespoons of sweet corn
  • half a cube of dark chocolate 
  • one  carrot chopped into sticks
  • celery chopped into sticks
  • 3-4 radishes chopped into slices
  • 200 ml sour cream 
  • salt and pepper to taste
  • teaspoon caraway



Preparation time: about 1h.
Weight: moderate.


In a little oil fry chopped onions. Add ground beef and fry until it changes color. Add salt, pepper, chili, red pepper, finely chopped hot pepper and ketchup. Let simmer for 5 minutes. Add beans, corn, and a secret ingredient - cube of dark chocolate.

Mix chopped carrots, celery and red radish slices with sour cream, salt, pepper and caraway.

It remains only to warm tortilla.Put a little bit of chili and a little bit of salad.