Mislim, nije ništa posebno. Ispekao sam svinjski vrat (vratne kremenadle) na roštilju. Neki bi rekli da to mogu i deca da naprave. I bili bi u pravu.
Pišem ovaj post jer mi se sviđa slika malog majstora roštilja, dole. A hoću i da predstavim "Dry Rub". To vam je mešavina kojom Amerikanci začine (istrljaju) rebarca pre pečenja. Ja sam naleteo na recept kada sam spremao rebarca. Višestruko nagrađivani teksaški recept. Spremao sam ih više puta i stvarno su sjajna. Nažalost to je bilo pre mog blogovanja, pa nemam fotografiju. Spremaću ih opet čim nađem dobra. Inače recept je dosta komplikovan jer se rebarca prvo istrljaju pomenutom smesom, pa stoje preko noći u frižideru, pa se onda peku u rerni - par sati pod folijom, pa najzad na roštilju sa dosta dima, gde se premazuju jednim paradajz sosom, koji se prethodno krčka par sati...
Za sad evo nešto jednostavnije. Dry Rub:
- kašičica samlevenog kima
- kašičica samlevenog korijandera
- kašičica slatke aleve paprike
- kašičica kajenskog bibera (sitne ljute aleve parike, čilija...)
- kašičica samlevenog crnog bibera
- kašičica samlevenog belog bibera
- kašičica braon šećera
- kašičica belog luka u granulama
- dve kašičice soli
Trebaće vam još:
- dve vratne kremenadle po osobi
- malo pomfrita i mladog luka
Vreme pripreme: 30-ak minuta (plus još toliko za mariniranje).
Težina: lako.
Jednostavno izmešate sve gore pomenute sastojke. Otprilike dovoljno za 4 kremenadle. Računam pola kašičice soli po kremenadli, možda neko voli više ili manje. Dobro istrljate svaku kremenadlu i ostavite ih da stoje 30-ak minuta (svakako mogu da stoje i celu noć). Pečete na roštilju. Po 10-ak minuta sa obe strane. Ne mučite ih previše.
Možda neko želi da svinjski vrat spremi u kesi za pečenje u rerni. Evo recepta: http://blog-chef.blogspot.com/2013/02/svinjski-vrat-slatki-krompir.html
Nista bez dobrog rostilj majstora ; ). Inace, nikad dosta ovakvih recepata..ide sezona rostiljanja...
ОдговориИзбришиZa ovakvog majstora sezona je preko cele godine. Posebno voli ražnjiće. Kida ih zubima sa štapića. Vuk.
ИзбришиDry Rub mi je super, sigurno daje odličan okus mesu sa roštilja, a roštilj majstor je ipak najvažniji i mislim da je ovaj mali majstor odlično odradio svoj posao !
ОдговориИзбришиI slika jela mi je fenomenalna !
Sjajna kombinacija začina. Šteta što ne mogu da nađem ona prava rebarca. Ovo što ima u mesarama je previše "slaninjavo". Ceo taj recept sa rebarcima je super. Nadam se da ću ga uskoro imati na blogu.
ИзбришиMmmm... Dry Rub je sjajna kombinacija. Hvala. :)
ОдговориИзбришиZnaš za šta je još dobra? Za pileća krilca. Istrljaš ih ovim, malo se mariniraju, pa u rernu... Pa ladno pivce...
Избриши