Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

уторак, 12. фебруар 2013.

Ćufte na luku


























Za 4-5 osoba:

  • oko 500 grama mešanog mlevenog mesa
  • sredina od oko  trećine hleba
  • pola šolje mleka
  • jedno jaje
  • čen-dva belog luka
  • malo prezle
  • začini (so, biber, biljni začin i aleva paprika) po ukusu
  • ulje za prženje
  • 3 glavice crnog luka
  • još jedan-dva čena belog luka
  • velika šolja pirinča
  • dve i po šolje vode
  • 1-2 suve crvene paprike
  • još začina (so, biber, biljni začin i aleva paprika) po ukusu


Vreme pripreme: oko 90 minuta.
Težina: srednje-teško.

Najpre previmo ćufte. Ove su naprevljene kao faširane šnicle - http://blog-chef.blogspot.com/2013/01/fasirane-snicle-restovana-sargarepa.html. Znači izmrvljen hleb izgnječen sa malo mleka. Eventualan višak mleka isceđen. Hleb se zatim umeša sa mesom, jajetom, prezlom, sitno seckanim belim lukom i začinima. Rukom se oblikuju ćufte. Kao ova na slici. Ćufte onda ispržimo na malo ulja, da porumene sa svih strana. Izvadimo i odložimo.

U istom ulju sada pržimo sitno seckan crni luk. Kad postane staklasto providan dodamo pirinač krupno seckanu suvu papriku, malo belog luka i začine. Pržimo još 5 minuta. 


Sada uzmemo zemljanu posudu za pečenje. Prebacimo u nju luk i pirinač. Zatim i ćufte. Lepo ih rasporedimo i nalijemo vodom (prava stvar bi bio goveđi bujon). Najvažnija stvar, za sva jela sa pirinčem - šolja pirinča : dve i po šolje vode. Pirinač će da upije svu vodu. Neće previše da se raskuva. Biće taman...


Pečemo u rerni na 180 stepeni C jedno sat vremena.

By Predrag Mladenović
Old-chef