Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

уторак, 11. март 2014.

Samose


























Za 8 ovakvih (recimo 4 osobe):

  • 250 grama mekog brašna
  • 50 grama maslaca
  • prstohvat soli
  • 50-ak ml vode
  • 150 grama mlevene junetine
  • šaka smrznutog graška
  • jedna glavica sitno seckanog crnog luka
  • jedna sitno seckana zelena ljuta papričica
  • kašičica narendanog svežeg đumbira
  • kašika soka od limet
  • prstohvat mlevenog korijandera
  • prstohvat čilja u prahu
  • prstohvat bibera
  • prstohvat soli
  • kašika kokosovog brašna
  • kašika sitno seckanog svežeg korijandera
  • kašika ulja


Vreme pripreme: oko 1h.
Težina: zahtevno.

Izmešajte brašno i so. Ubacite maslac i dobro umešajte, dok se brašno potpuno ne prožme sa maslacem. Sada polako dodajete vodu i umesite testo. Srolajte ga u neku cilindričnu formu, pa secite na pola, pa na pola, pa na pola. Dobijete osam jednakih delova. Od svakog napravite kuglicu. Svaku kuglicu na pobrašnjenoj radnoj površini, oklagijom istanjite u krug širine oko 10 cm.

Na malo ulja propržite crni luk. Dodate meso, pa pržite još 10-ak minuta na srednjoj temperaturi. Sada dodate grašak i sve ostale sastojke. Pržite još 5-10 minuta na niskoj temperaturi, da se sve lepo sjedini.

Dobijenu smesu podelite na 8 delova. To je otprilike 8 punih kašika. 

Na svaki komad testa stavite po kašiku  fila. Ivice testa navlažite vodom, preklopite i pritisnete da se slepe. Malo ukrasite ivice viljuškom. 

Dobijene samose pržite u dosta vrelog ulja. Dok lepo ne porumene. 


Naravno nadev može biti bilo kakav. Razmišljam: mleveno meso, malo rendanog krompira, crni luk, biljni začin i biber. Razmišljam: malo crnog luka, dve vrste pečuraka, biljni začin, biber...Piletina sa mediteranskim začinima...Mocarela...



6 коментара:

  1. Одговори
    1. Vredi probati. Ovaj moj recept je kao neki indijski-istočnjački, ali može se skroz promeniti nadev...

      Избриши
  2. Ovde na Novom Zelandu imamo sreću da je stanovništvo sa svih delova zemaljske kugle,oko 78 nacija, a svaka je donela po nešto interesantno I ukusno .Tako da su samose onako da kažem kao uštipci .ovde euobičajene I ne manje ukusne zbog toha.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ah, ti živiš na Novom Zelandu. Sad i tebe mrzim k'o Annabel :) Sve ono zelenilo... Odvratno.. :)

      Избриши
    2. Skoro mi je sestra bila na NZ. Odvratne slike. U istom danu hilikopterom na neku planinu, glečer, u snegu... Malo kasnije kupanje na nekoj ogromnoj plaži... Kao što rekoh, odvratno :)

      Избриши
    3. Kako bi bilo lepo malo probati, ili makar pomirisati tu odvratnu plazu...

      Избриши