Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

среда, 22. мај 2013.

Mafini sa jagodama


























English translation is at the bottom.

Za 10-ak mafina:

  • 200 grama jagoda
  • 100 grama margarina
  • 250 grama šećera u prahu
  • 2 jajeta
  • 10 kašika mleka
  • 300 grama belog brašna
  • 2 kašike praška za pecivo


Vreme pripreme: 30-ak minuta.
Težina: srednje-teško.


Jagode oprati i sitno iseckati. Mikserom  umutiti margarin i prah šećer. Dodat jaje pa mutiti dok se ne dobije penasta masa. U masu sada sipati brašno, prašak za pecivo i mleko. Dobro umutiti pa dodati seckane jagode. Izliti smesu u kalupove. Najjednostavnije je koristiti one od silikona. Peći 25 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni C. 



Ukrasiti secknom jagodom i krupno narendanom čokoladom.


By Brankica Mladenović
Chef's wife





Strawberry muffins

For 10 muffins:

  • 200 grams of strawberries
  • 100 grams of margarine (or butter)
  • 250 grams of powdered sugar
  • 2 eggs
  • 10 tablespoons milk
  • 300 grams of flour
  • 2 tablespoons of baking powder



Preparation time: 30 minutes.
Weight: medium-hard.

Strawberries  - washed and finely chopped. Take a mixer - whisk the butter and icing sugar. Add eggs and whisk until you get a foamy mass.  Pour in the flour, baking powder and milk. Mix well and add the chopped strawberries. Pour the mixture into the mold. The easiest way is to use one made of silicon. Bake 25 minutes in an oven pre-heated to 180 degrees C.







Špikovan svinjski but

























Za 4 osobe:

  • komad svinjskog buta, oko 1kg
  • 10-ak čenova belog luka
  • oko 100 grama dimljene slanine iseckane na komadiće veličine čena belog luka
  • kašika-dve maslinovog ulja
  • pola čaše vode (Mada bi moglo i belo vino.)
  • 2-3 kisela krastavčića iseckana kao slanina
  • kašika bibera u zrnu
  • so i biber po ukusu
  • ovde je korišćen  i jedan od onih gotovih začina, tipa "za sočnu svinjetinu iz rerne"
  • 10-ak mladih krompirića


Vreme pripreme: oko 2,5 h.
Težina: lako.

Na komadu svinjskog buta oštrim nožem napravimo 10-ak dubokih zareza. U svaki ubacimo po čen belog luka, komadić slaninice, komadić kiselog krastavčića i 2-3 zrna bibera. Meso dobro posolimo i pobiberimo. Dodatno začinimo gotovom kombinacijom začina za svinjetinu. Ja ne volim te gotove kombinacije ali u poslednje vreme kuva moj tata Old Chef. Ja nešto ne stižem. Nije ni bitno, ispalo je vrlo ukusno. Znači kad je začinjeno ubaci se u neki pekač sa poklopcem. Lepo ako imate neki zemljani. Polije se sa malo maslinovog ulja. Podlije sa malo vode - pola čaše. Poklopi i peče u rerni na 200 stepeni C oko 2,5 h. Poslednjih 45 minuta oko mesa poređajte mlade krompiriće. Da se ispeku i upiju malo safta od mesa. 

Evo jednog malo drugačijeg recepta sa svinjskim butom. Ovde sam koristio senf i pivo, ali sve je to slično. Pogledajte:

http://blog-chef.blogspot.com/2013/11/svinjski-but-trnjina.html