петак, 4. мај 2012.

Goveđi jezik u belom vinu


























Za 4 osobe:

  • jedan goveđi jezik (možda 1 kilogram)
  • 3-4 kašike brašna
  • malo ulja za prženje
  • pola pakovanja šampinjona iseckanih na listiće
  • 2-3 lista lovoramajčina 
  • začini (majčina dušica, ruzmarin, biljni začin, so i biber)
  • 5-6 zrna kleke
  • 3-4 čena belog luka
  • 3 dl belog vina
  • 50-ak ml neutralne pavlake


Vreme pripreme: oko 3 sata.
Težina: zahtevno.

Jezik kuvati bar dva i po sata. Zatim mu skinuti "kožu" i iseći ga na komade debele 1,5-2 cm. Ovaj posao sam prepustio tati. Sada dolazi CHEF. Dakle, komadi jezika se uvaljaju u brašno a zatim se sav višak brašna otrese, da ostane po malo sa obe strane. Onda se komadi proprže u većoj šerpi, da obe strane porumene. U istu šerpu poređamo propržene komade jezika i na listove seckane šampinjone. Dodamo malo majčine dušice, lovorov list, grančicu ruzmarina, so i biljni začin, biber, nekoliko zrna kleke i nekoliko čena belog luka. Nalijemo belim vinom (oko 2-3 dl) i ostavimo da se lagano krčka još 30-ak minuta. Za to vreme će se od brašna sa komada jezika i vina napraviti lep sos. Desetak minuta pre kraja kuvanja u šerpu dodamo i malo neutralne pavlake za jači ukus sosa. Ukrasimo sitno seckanim mladim belim lukom.