уторак, 26. фебруар 2013.

Čorba od kopriva


























U Vranje stiglo proleće.

Za litar i nešto čorbe. Namerno neću da budem precizan. Dobio sam strašnu kritiku za prethodni post - testo za picu. Iako mislim da sam bio precizan. Kritičarki se nisu svideli moji "oko", "otprilike", pa čak ni "prstohvat"... Napisala mi je da nisam nikakav chef (doduše i nisam chef), i da ako recepte ne pišem tačno u gram, bolje da ih ne pišem. Ja nemam vagu! 

Dakle, za litar i nešto čorbe:

  • oko 1 l vode
  • oko 2 kašike maslinovog ulja
  • so, biber i biljni začin, po ukusu
  • oko 400 grama koprive
  • oko 1 velika kašika brašna
  • oko 2 čena belog luka
  • oko kašičica narendanog svežeg đumbira (Ovo nije obavezno, mi u kući volimo đumbir)
  • oko pola šoljice mleka
  • oko pola šoljice neutralne pavlake


Vreme pripreme: oko 30 minuta.
Težina: onako.

U šerpu sipamo ulje. Na zagrejanom ulju propržimo do vrha punu kašiku brašna. Energično mešamo drvenom kašikom. Nalijemo vodom, dobro promešamo i pustimo da provri. 

Koprive očistimo. Odvojimo lišće od stabljika, koje bacamo. Predlažem da ovo radite u rukavicama. Dobro ih operete, tri četiri puta. Naseckate i ubacite u šerpu sa vodom. Dodate sitno seckan beli luk, začine, mleko i pavlaku. Neka krčka 15-minuta.

Ako vem se učini da čorba nije dovoljno gusta uvek možete dodati pola šolje vode sa još malo razmućenog brašna ili gustina. 

Trebalo bi je poslužiti uz kiselo mleko bez afla toksina. 

Malo hleba iz rerne. Uključite rernu na maksimum i to na one IC zrake. Kriške hleba u tepsiji postavite blizu gornjeg grejača. Za par minuta će da porumene. Okrenete ih, stavite preko po krišku kačkavalja i vratite na još par minuta. Budite obazrivi, izgore za čas. Ja ovako spremam i bruskete. Gotovi za 5 minuta.

I da, za kuvanje treba volja, ljubav, pokušaji i pogreške... Tačne mere nisu garant uspeha.