петак, 1. фебруар 2013.

Pohovani škembići


























Da počnem kao recept za čorbu. Kad već kuvate škembiće, kuvajte i za čorbu i za pohovanje. Za 2 l čorbe, što bi bilo oko 4-6-8 porcija (zavisi od igrača). Recimo 4 porcije čorbe + 4 porcije pohovanih škembića:
  • kilogram i po junećih škembića
  • oko 2 l vode 
  • dva umućena jaja
  • sto grama brašna
  • sto grama prezle
  • so i biber po ukusu


Vreme pripreme: 3-4 sata, možda 5 (Zavisi kakve ste škembiće kupili. Tanji će se brže skuvati, ali ja uvek prednost dajem onim debelim, masnim - duže se kuvaju ali kad jednom omekšaju, tope se u ustima).



Težina: srednje-teško.

Da nastevim kao za čorbu. Juneće škembiće preliti vodom. Pustiti da provri, pa prosuti vodu. Ponoviti još jednom. Naliti vodom i treći put. Sad kuvati jedno 3 sata. Ustvari kuvati dok ne omekšaju. Sada odvojiti (još uvek pričamo o 4 porcije) 4 vlika ili 8 manjih komada. Ostatak usitniti na veličinu zalogaja. Vratiti u vodu. Sada dodati lovorov list, biber u zrnu, crvenu sušenu papriku, krupno seckan beli luk, i biljni začin... Ali to je već čorba.

Nas sada interesuju ovakvi parčići. Dobro raskuvani. Dobro posoljeni.

Njih ćemo prvo u brašno.




Pa u jaja. I najzad u prezlu. 











Ostaje nam da ih pržimo po 5-10 minuta sa obe strane. Samo da porumene. Serviramo sa tartar sosom. Malo sveže samlevenog belog bibera.























Evo još jedne ideje. Iz emisije Jelovnici izgubljenog vremena, Veljka Barbijerija. Jedna od lepših emisija o kuvanju. Recept iz hrvatske, za tripice. Recimo sve isto do pohovanja. Tada umesto ovako velikih komada, iseckamo škembiće na trakice. Uvaljamo u brašno i pržimo u dubokoj masnoći.

Svakako ne propustite i naš kućni recept za čorbu od škembića.

http://blog-chef.blogspot.com/2012/06/skembici.html




1 коментар:

  1. Moram priznati da ih ne volim jesti, nikako, i sam miris me ne mami, ali ova pohovana verzija mi je nešto toliko interesantno i svakako novo da bih se i odvažila na koji zalogaj. Odlična ideja za pripremu i jako dobro izgleda !

    ОдговориИзбриши