Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

Avokado


Tropsko voće, koje raste na zimzelenom drvetu latinskog naziva Persea americana, visine i do dvadeset metara. Negde poznat i kao „aligator kruška“, zbog oblika koji podseća na krušku i tamno zelene kore. Kora bi trebalo da je bez tamnih mrlja a sam plod težak za svoju veličinu i da se lako ugiba pod prstima ali da pritisak prstiju ne ostavlja otisak jer je takav plod obično prezreo. Najbolje ga koristiti svežeg.

U sto grama avokada naćićete (u procentima od preporučenog dnevnog unosa):

Vitamin K: 26%, Folnu kiselinu: 20, Vitamin C: 17%, Kalijum: 14%, Vitamin B5: 14%, Vitamin B6: 13%, Vitamin E: 10%. Takođe sadrži i manje kloličine magnezijuma, bakra, gvožđa, cinka, fosfora, vitamina A, B1, B2... Sve to uz samo 160 kalorija, 2 grama proteina, oko 15 grama najvećim delom dobrih masti.  Iako sadrži oko 9 grama ugljenih hidrata upitanju su uglavnom vlakna, pa tako avokado spada u biljnu hranu sa malo ugljenih hidrata.  Gotovo da ne sadrži natrijum i holesterol a ima vrlo nizak nivo zasićenih masti.

Kalijum:

Avokado sadrži više kalijuma nego banana (poznata po visokom sadržaju ovog elementa). U brojnim studijama visok unos kalijuma doveden je u vezu sa snižavanjem krvnog pritiska, amanjenjem rizika od srčanog i moždanog udara, kao i od bubrežne slabosti.

Masti:

Oko 80% kalorijske vrednosti kod avokada otpada na masti. Ali ne bilo koje masti. U najvećem procentu zastupljena je oleinska kiselina koja je i glavni sastojak u maslinovom ulju i kojoj se pripisuju brojni povoljni efekti kao što je antininflamatorno dejstvo i smanjenje rizika od nekih vrsta malignih tumora.

Vlakna:

Bogatstvo vlakana u ovom voću čini ga poželjnim u svakodnevnoj ishrani kod gojaznih ili dijabetičara. Povećan unos vlakana inače pomaže skidanju viška kilograma i poboljšava glikoregulaciju. U sto grama avokada postoji oko 7 grama vlakana što je i do 30% od preporučenog dnevnog unosa.

Snižava holesterol:

Postoje i brojne studije koje su pokazale da avokado u svakodnevnoj ishrani može pomoći u spuštanju nivoa triglicerida i lošeg holesterola u krvi kao i u  podizanju dobrog HDL holesterola (u nekim studijama i do 11 procenata).

Stimulisanje apsorpcije:

Masti iz avokada pomažu resorpciju drugih liposolubilnih supstanci iz hrane, kao što su vitamini A, D, E i K, i neki antioksidansi.

Antioksidansi:


Ne samo da pomaže resorpciju antioksidanasa već ih i sadrži u velikom procentu. Među njima su i lutein i zeaksantin koji štite vaše oči i smanjuju rizik od katarakte.

Recepti sa avokadom:
http://blog-chef.blogspot.com/search/label/avokado



Нема коментара:

Постави коментар