Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

понедељак, 28. април 2014.

Supa od škarpine



























Evo jedne ljute i pikantne supe. Moglo bi se reći da je tajlandska. Nisam baš stigao do Tajlanda, samo negde gde imaju dobro snabdevene supermarkete. Sledi nedelja tajlandske kuhinje. Za recimo 4 osobe:

  • 2 škarpine isečene na 4 parčeta
  • kašičica-dve ulja za prženje
  • dve kašike sitno naseckanog crnog luka
  • jedan čen sitno naseckanog belog luka
  • 1 litar bujona od povrća (jednostavno litar vrele vode i dve kocke za supu; imate one za supu od ribe)
  • jedan "struk" sveže limunske trave
  • 3-4 lista od limete
  • galangal - recimo jedan koren
  • đumbir - recimo jedan manji koren
  • dve kašike fiš sosa
  • dve kašike soja sosa
  • dve kašike soka od limete
  • 2-3 crvene ljute papričice
  • pola pakovanja šampinjona
  • malo bibera
  • malo svežeg korijandera; ili peršuna


Vreme pripreme: oko 45 min.


Što se tiče sastojaka, ovako: 

  • Galangal zboravite (Sličan je đumbiru, ljut, ali nešto drugačije arome. Mene podseća na orbit-eukaliptus ali se u završnpj kombinaciji i ne primećuje). 
  • Lišće od limete zamenite kašičicom narendane kore od limete.
  • Limunska trava je super, onako citrusna. Mada se neće mnogo primetiti od đumbira, soka i kore od limete.  


U pogodnoj šerpi propržite sitno seckan crni i beli luk. Dodajte na listiće seckane šampinjone. Dodajte sitno seckane limunsku travu, galangal, đumbir, lišće od limete i čili papričicu. Nalijete bojonom. Dodate fiš sos i soja sos. Dodajte sok od limete. Neka vri 20-ak minuta da se ukusi sjedine. 


Zatim ubacite komade škarpine. Više ne mešajte. Neka tiho vri još 15 minuta.