Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

понедељак, 28. април 2014.

Supa od škarpine



























Evo jedne ljute i pikantne supe. Moglo bi se reći da je tajlandska. Nisam baš stigao do Tajlanda, samo negde gde imaju dobro snabdevene supermarkete. Sledi nedelja tajlandske kuhinje. Za recimo 4 osobe:

  • 2 škarpine isečene na 4 parčeta
  • kašičica-dve ulja za prženje
  • dve kašike sitno naseckanog crnog luka
  • jedan čen sitno naseckanog belog luka
  • 1 litar bujona od povrća (jednostavno litar vrele vode i dve kocke za supu; imate one za supu od ribe)
  • jedan "struk" sveže limunske trave
  • 3-4 lista od limete
  • galangal - recimo jedan koren
  • đumbir - recimo jedan manji koren
  • dve kašike fiš sosa
  • dve kašike soja sosa
  • dve kašike soka od limete
  • 2-3 crvene ljute papričice
  • pola pakovanja šampinjona
  • malo bibera
  • malo svežeg korijandera; ili peršuna


Vreme pripreme: oko 45 min.


Što se tiče sastojaka, ovako: 

  • Galangal zboravite (Sličan je đumbiru, ljut, ali nešto drugačije arome. Mene podseća na orbit-eukaliptus ali se u završnpj kombinaciji i ne primećuje). 
  • Lišće od limete zamenite kašičicom narendane kore od limete.
  • Limunska trava je super, onako citrusna. Mada se neće mnogo primetiti od đumbira, soka i kore od limete.  


U pogodnoj šerpi propržite sitno seckan crni i beli luk. Dodajte na listiće seckane šampinjone. Dodajte sitno seckane limunsku travu, galangal, đumbir, lišće od limete i čili papričicu. Nalijete bojonom. Dodate fiš sos i soja sos. Dodajte sok od limete. Neka vri 20-ak minuta da se ukusi sjedine. 


Zatim ubacite komade škarpine. Više ne mešajte. Neka tiho vri još 15 minuta.




2 коментара:

  1. Super,tu si još.Ja malko malko pa pogledam imaš li šta novoga.Šteta što nemaš više vremena.Recepti su ti fenomalni!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala ti Dzoli. Nađem vremena za kuvanje (i za slikanje) ali nikako za blogovanje. Uvek ostavljam to za uveče, a uveče mi se spava... Tačnije moram da spavam...

    ОдговориИзбриши