уторак, 20. новембар 2012.

Losos & Terijaki sos


























Salmon & Teriyaki sauce. English translation at the bottom of the page. Po osobi:

  • komad lososa kao na slici (oko 150-200 grama, isečen od svežeg fileta lososa)
  • malo soli, bibera i maslinovig ulja


Sos (otprilike za 1-2 tanjira, množite sa brojem gostiju):

  • dve kašike soja sosa
  • dve kašike belog vina
  • kašičica šećera
  • pola kašičice susamovog ulja
  • kašičica nekog čili sosa
  • malo rendanog đumbira ( i/ili suve limunske trave)
  • 50-ak ml vode sa razmućenom ravnom kašičicom gustina



(Odmah ću da se ogradim, ovako ja pravim terijaki sos, jer mi se ovako sviđa. Inače se mislim pravi sa vinom od pirinča ili se stavlja sake. Nije ni to problem da se nabavi. Kod Kineza, u Bloku 70, naravno. Brka koristi 100 ml soja sosa, 100 ml belog vina i 50 ml rakije; pa sve to kuva neko vreme dok se ne redukuje na pola i ne dobije konzistenciju sirupa. Probajte.)

Prilog: 


  • skuvan pirinač
  • dve kašike sojinih izdanaka (ili klica; neznam baš kako bi preveo bean sprout; čini se zrna soje koja su proklijala pa pasterizovana i konzervirana sa malo slane vode. Ja sam kupio konzervu i sad ću ovo da forsiram dok ne utrošim. Gre'ota da se baci.)
  • sok od pola limete
  • malo ukoso seckanog mladog crnog luka, zeleni deo

Vreme pripreme: oko 30 minuta.
Težina pripreme: srednje teško.


Dakle, lososa posolimo, pobiberimo i premažemo maslinovim uljem. Stavimo na dobro zagrejan tiganj, prvo strana sa kožom. Treba jedno 5-7 minuta. Zatim okrenemo i ostavimo još 5 minuta. Ja sam ostavio da u sredini bude malkice živ - roze. Super.

Izvadimo ribu, a u tiganj stavimo šećer, đumbir, susamovo ulje. Kad šećer malo karamelizuje prelijemo vinom i soja sosom. Dodamo i čili sos. Pustimo da kratko vri, da se redukuje za trećinu. Dodamo vodu sa gustinom. Treba da vri još 3-4 minuta.

Izdanke soje 10 minuta mariniramo u soku od limete i samo dodamo preko serviranog lososa. Dodamo i  mladi luk. Malo zelenog bibera.


Salmon & Teriyaki sauce

Per person:
  • piece of salmon filet (about 150-200 grams)
  • salt, pepper and olive oil



Sauce for about 1 plate (multiply by the number of guests):
  •  two tablespoons of soy sauce
  • two tablespoons of white wine (or chines rice wine, or sake, if you can find them)
  • teaspoon of brown sugar
  • teaspoon of sesame oil
  • teaspoon of chili sauce (this is just an option)
  • a little grated ginger and / or grated dried lemon grass (again just an option)
  • 50 ml of water with half a teaspoon of cornstarch


Side dish:
  • cooked rice
  • two tablespoons of soybean sprouts
  • juice of half a lime
  • roughly chopped spring onions, green part


Preparation time: about 30 minutes.
Difficulty: moderate.

Season salmon pieces with salt, pepper and olive oil. Put them in a well heated pan, skin side first. For about 5-7 minutes. Then turn the other side  and leave for another 5 minutes. I left it a little raw  in the middle, pinkish.

Take the salmon pieces out of a frying pan, and put sugar, ginger, sesame oil. When the sugar starts to melt  pour in some wine and soy sauce. Add the chili sauce. Let it briefly simmer, to reduce by a third. Add water and cornstarch. Let it simmer for another 3-4 minutes.

Soybean sprouts marinate for 10 minutes in lime juice, and just  serve them over the salmon. Add the grin onions.

Little freshly ground green pepper.

You should also check my Pork tenderloin & Teriyaki sauce.
http://blog-chef.blogspot.com/2012/11/svinjski-file-4.html