понедељак, 4. јун 2012.

Karaš sa Vlasine






















Za karaša u pivskom testu potrebno:

  • kilogram karaša
  • so, biber, aleva paprika i biljni začin po ukusu
  • dve kašike belog brašna
  • dve kašike kukuruznog brašna
  • pola kašičice praška za pecivo
  • pola čaše piva
  • jedan žumanac
  • dva belanca


Vreme pripreme: oko 45 minuta.
Težina: srednje teško


Izmešati dve pune kašike belog brašna, dve kašike kukuruznog brašna i malo praška za pecivo. Dodati otprilike pola čaše piva i jedan žumanac pa umutiti u smesu gustine one za palačinke (kao da je znam da spremim palačinke). Belance posebno umutiti (najbolje mikserom) u čvrstu penu, pa lagano umešati u prethodno pripremljenu smesu.



Prethodno upecati par kilograma karaša. Očistiti. Izmešati so, biber, biljni začin, i alevu papriku, pa dobijenom smesom dobro začiniti ribu. 



U dubljem tiganju dobro zagrejati ulje. Onda jednostavno uhvatiš ribu za rep, umočiš u smesu od piva, brašna i jaja, pa spustiš u vrelo ulje.


Za prilog: kapar, sitno seckan crni luk, majonez i malo limunovog soka.