уторак, 18. септембар 2012.

Rolovan pileći file



























Za dve osobe:

  • oko 400 grama (dva komada) pilećeg filea
  • dva tanka parčeta šunke
  • 4 parčeta tanko narezanog kačkavalja
  • dve kašike kajmaka
  • 4-5 kašika brašna
  • 10-ak  kašika prezle
  • jedno jaje
  • dve kašike parmezana
  • so i biber po ukusu


Za preliv:

  • 50-ak ml pavlake za kuvanje
  • dva parčeta nekog mekšeg kačkavalja (onaj u listićima za tost) ili topljenog sira za mazanje ili ko voli - plavi sir...

Vreme pripreme: oko 1 sat.
Težina: zahtevno.

Komad belog mesa raseći uzduž, da ostane oko 1cm da drži dva dela zajedno. Dobro izlupati i istanjiti kuvarskim čekićem. Posoliti, pobiberiti. Na sredinu tako pripremljenog parčeta mesa staviti kačkavalj, šunku, pa opet kačkavalj. Razmazati  po tome i kašiku kajmaka. Srolati. Dobijeno rolne uvaljamo u brašno, pa u umućeno jaje, pa u mešavinu prezle i parmezana. Stavimo u frižider da se ohladi i stegne (možda 30 minuta). Zatim ponovo u jaja, pa u prezlu. Pržimo u dubokom ulju, na tihoj vatri, da porumeni sa svih strana. Zavisi od debljine, biće potrebno jedno pola sata. 

Kad završimo sa mesom. Na istu ringlu stavimo neku manju šerpu. Sipamo neutralnu pavlaku i u njoj rastopimo sir. So i biber.