Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

среда, 22. август 2012.

Brodet od američkog somića

































Za dve osobe:

  • 4 američka somića (po 150 grama)
  • 3-4 kašike paradajz pirea
  • dve glavice crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • dve manje šargarepe
  • jedan do dva korena paškanata
  • jedan do dva korena celera
  • jedna slatka paprika - crvena
  • jedna ljuta papričica - zelena
  • velika kašika slatke aleve paprike
  • kašičica ljute krupne aleve paprike
  • kašičica biljnog začina
  • kašičica brašna
  • pola kašičice bibera
  • so po ukusu
  • 5-6 kašika ulja
  • čaša belog vina
  • malo bibera u zrnu
  • 2-3 lovorova lista
  • oko 500 ml ribljeg bujona (Kuvate 1h neku sitnu ribu - belice, sunčanice, sitnije karaše, somiće - kao ja; ili još bolje glave i repove od neke veće ribe. U nekim ribarnicama se može kupiti takva neka mešavina ribe za riblju čorbu. Video sam i smrznutu mešanu ribu za riblju čorbu. Birajte... Kad je skuvate - ispasirate i procedite )



Vreme pripreme: oko 1 i po do 2 sata (zajedno sa bujonom).
Težina: zahtevno.

Upecati 4 somića. Američki somić, poznat i kao cvergl, kučin, manjov, bodonja, glavonja, rogan, cvrglan. Raste navodno do 600 grama. Radi uglavnom noću. 


Ako prethodno niste skuvali bujon, onda možete ovako: Na jednu ringlu šerpa sa oko 500 ml vode i pomenuta sitna riba. Neka se kuva jedan sat. Negde posle pola sata na drugu ringlu stavite širu i pliću šerpu. Zagrejete ulje, ubacite sitno seckan crni luk i pržite dok ne postane staklasto providan. Smanjite na neku srednju temperaturu. Dodate sitno seckan beli luk, na kockice seckanu šargarapu, celer i paškanat. Dodate na kockice seckanu ljutu i neljutu papriku. Kratko pržite pa dodate alevu papriku, biber, biljni začin. Pržite još 5 minuta. Dodate kašiku brašna (ako imate dosta luka i povrća ova kašika brašna bi se mogla pokazati kao višak u ovom brodetu; ali neka stoji ovde jer ću napisati i recept za riblju čorbu, gde ona ima smisla). Dobro promešate i još malo propržite. Sipate čašu belog vina. Dodate paradajz pire, lorber, biber u zrnu. So po ukusu. Sad bi buljon trebalo da je gotov. Ispasirate i procedite paravo u drugu šerpu. Ostavite da se krčka još 30 do 45 minuta. Poslednjih 15 minuta ubacite i somiće i više ne mešate da se ne bi raspali.

Ja sam stavio somića jer volim da se pohvalim kako ponekad nešto i upecam, ali vi stavite bilo koju ribu (filete od soma, oslića, šnicle šarana ili smuđa... kečigu)

Poslužite uz palentu.

Ova mala slika bi bila naslovna, da nije flomastera u pozadini. 



RIBLJA ČORBA



Na isti način možete spremiti i riblju čorbu. Ako imate litru dobrog ribljeg bujona (od neke krupne masnije ribe, repova ili glava od šarana i soma; sitnije bele ribe). Idealno bi bilo da ga spremite ranije a da čorbu pravite u prirodi u kotliću. Primenite isti postupak kao gore. Istu količinu povrća i recimo duplo više začina, paradajz pirea i belog vina. A poslednjih petnaest minuta kuvanja umesto somića ubacite lepe komade smuđa, šarana, soma... kečigu... eto vam ozbiljne riblje čorbe za 4-6 osoba. 








BRODET OD LIGNJI




Evo još jedne ideje. Dva paketa smrznutih lignji. Pipke iskuvamo, pa od njih napravimo salatu (ima je na blogu); vodu od kuvanja koristimo za brodet. Brodet pravimo na isti način a na kraju umesto somića stavljamo kolutove od lignji.