Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

петак, 12. октобар 2012.

Teletina & sos od pečuraka































Teletina za 4 osobe:

  • mlada teletina, od buta, možda oko 1kg
  • so i biber po ukusu
  • 3-4 kašike ulja
  • oko 500 ml vode (Ili goveđeg bujona, možda napravljenog od kocke za supu. Uporno forsiram  bujon. Mnogo je lepše ako za sosove, dinstano meso i maltene (ili mal te ne, probao sam i da guglam - ne znam) sve što kuvate, umesto vode koristite bujon. E sad, možete neposredno pred kuvanje u 500 ml vrele vode rastvoriti 1/2 kocke za supu. Ali, ako stalno kuvate, možete u velikoj šerpi iskuvati junetinu (piletinu, ribu, ili samo povrće, zavisi šta ćete dalje spremati), bilo koji deo, može i kost, sa dosta povrća - šargarepa, celer, list celera, paškanat, crni luk - možda isečen na pola pa zapečen na ringli šporeta, biber u zrnu... Zatim procedite i držite u pogodnom sudu u frižideru, pa koristite po potrebi. Ustvari kad god kuvate meso ili povrće, probajte da ne bacite vodu nego da je iskoristite u drugom jelu. Tu je sav kvalitet od mesa i povrća. E ovo sam doktorski napisao.)


Sos od pečuraka:

  • pakovanje šampinjona, oko 400-500 grama (mogu bilo koje pečurke, mogu dve ili tri vrste zajedno)
  • 1-2 čena belog luka
  • dve kašičice brašna
  • kašičica senfa (može i bez nje)
  • velika kašika kisele pavlake dobro razmućena u malo vode (za malo drugačiji ukus može i neutralna pavlaka)
  • so, biber i biljni začin po ukusu
  • 2-3 kašike ulja
  • 20-ak grama maslaca
  • ostatak vode (safta) u kojoj se dinstalo meso, oko 100-150 ml
  • ako neko ima sušene vrganje ili šitake, jedna kašičica istih, samlevenih u blenderu bi ovde došla kao budali šamar


Vreme pripreme: oko sat i po (možda dva ili tri ako koristite junetinu)
Težina: srednje teško

Teletinu staviti u pogodnu šerpu (možete je odmah iseći na 4 komada, ili tek pred serviranje), posoliti, pobiberiti,  preliti sa malo ulja, naliti vodom (otprilike do polovine mesa, možda i manje). Pustiti da provri, smanjiti na minimu, poklopiti i ostaviti da se dinsta. Ovo je bilo gotovo za 1 sat. Komplimenti za dobavljača. Inače, probajte, pa procenite.. Po potrebi dodajte još malo vode. Potrebno je da na kraju spremanja mesa ostane oko 100-150 ml safta koji ćemo koristiti za sos.

Sos. U tiganju, na maslacu propržite šampinjone (ustvari izdinstajte u vodi koju će sami da puste). Kad budu gotovi, sva tečnost je izvrila, možda 10-15 minuta, stavite kašičicu senfa, malo belog luka, biljni začin i biber. Promešajte i izvadite u drugi sud. U istom tiganju sada na  malo ulja, propržite dve kašičice brašna. Uz neprestano mešanje dodajte vodu (saft) od mesa, a zatim i razmućenu pavlaku. Vratite šampinjone. So i biber po ukusu. Možda malo sitno seckanog ruzmarina. Ukrasite grančicom svežeg.

I da, ukoliko se značenje priloške sintagme jako odmakne od zbira značenja sastavnih delova, ona srasta i postaje jedna reč.