Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

уторак, 13. мај 2014.

Humus


























Znam da je ovo jedno od omiljenih vegetarijanskih jela. Verovatno će reći da sam preterao sa jagnjetinom, ali meni su ga ovakvog poslužili u restoranu. Humus je bio bljutav a jagnjetina (ovčetina) hladna. Da ne kažem - bajato. Konobar je pokušavao da me upozori tri puta mi nudeći svežu ribu ili džambo škampe. Vukao me i do frižidera da ih vidim. Greškom sam se odlučio za humus. Sad pokušavam da popravim utisak o njemu... I dalje nisam oduševljen. Tatina jagnjetina je sjajna, naravno. Potrebno za dve osobe:

  • jagnjetina (Ovo je obično jagnjeće pečenje preostalo od nedeljnog ručka. Da je ostalo više Old-chef bi ga stavio u đuveč. Ovako ostalo je meni da se igram. Samo je naseckana na sitne komadiće, začinjena dobrim prstohvatom garam masale i podgrejana u mikrotalasnoj. Humus se naravno jede i bez mesa. A može i pileća šavarma koju sam spremao pre neki dan. Da se vratim na jagnjetinu - u nedelju je posluženo pečenje, ostaci servirani juče uz humus, a sutra za doručak, od moče - zlatiborska komplet lepinja. Potpuno iskorišćeno.)
  • 200 grama skuvanih leblebija (Potope se u vodi veče pre, pa sutra kuvaju jedno dva sata. Mogu se kupiti skuvane u konzervi. Može se napraviti i sa belim pasuljem iz konzerve.)
  • dve velike kašike tahini paste
  • sok od pola limuna
  • dva čena belog luka
  • so
  • biber
  • kašičica mlevenog kima (Moj omiljeni začin. Izlupao sam ga u avanu, dodao u humus i ostavio malo za kraj - preko svega u tanjiru.)
  • malo ljute aleve paprike (Ja sam kupio onu dimljenu i oduševljen sam.)


Vreme pripreme: 10 minuta (ili 24h ako se zanosite kuvanjem leblebije).
Težina: lako (osim ako se zanosite kuvanjem leblebije).

Jednostavno svi sastojci za humus idu u blender. Zzz..zzz...z.zz...